Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Θέμα - Σκάνδαλο!

Στις πανελλήνιες φέτος έπεσε ένα θέμα στην "Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον" που προσωπικά με πάγωσε!
Πρόκειται για το 4ο Θέμα, που αν και από πλευράς αλγοριθμικής είναι καλό, από πλευράς παιδαγωγικής είναι επικίνδυνο!!!
Κι αυτό, διότι ουσιαστικά "εξοικιώνει" τα παιδιά - αυριανούς εργαζομένους- με μια εργασιακή κατάσταση που προσπαθούν υποσυνείδητα να τους πείσουν ότι είναι φυσιολογική.
Δείτε το :

Θέμα 4ο

Ξενοδοχειακή επιχείρηση διαθέτει 25 δωμάτια. Τα δωμάτια αριθμούνται από το 1 μέχρι το 25.
Ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που απασχολούνται ημερησίως στο ξενοδοχείο εξαρτάται
από τα κατειλημμένα δωμάτια και δίνεται από τον παρακάτω πίνακα:




Δηλαδή, περνάνε στα παιδιά το μήνυμα, ότι είναι λίγο - πολύ αυτονόητη η ευέλικτη εργασία!

Η απάντηση μου είναι ότι όταν ένας εργαζόμενος δεν έχει σίγουρη και σταθερή δουλειά, δεν αφοσιώνεται και δεν επενδύει σε αυτή. Την κάνει πάρεργο και είναι με το χέρι στις αγγελίες για να βρει κάτι πιο μόνιμο.

Επίσης, διασκορπίζει την ενέργειά και την προσοχή του σε διάφορες δουλειές και δε μπορεί να οργανωθεί και να λειτουργήσει επαγγελματικά. Είναι αυτό που λέμε άρπα-κόλα.

Ακόμη, αισθάνεται ότι τον εκμεταλλέονται, που σε συνδιασμό με τα λίγα έσοδα από τη δουλειά που κάνει, ωθείται στο να απαξιώνει το επάγγελμά του και πάλι υπάρχει επίπτωση στην παραγωγικότητα.

Ειναι κάτι αντίστοιχο με τις "γρήγορες σπουδές" που θέλανε πολύ γρήγορα να βγάζουν μηχανικούς στην παραγωγή. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι μηχανικοί αυτοί στερούνταν της κριτικής ικανότητας και πρωτοβουλίας που είχαν οι παραδοσιακοί μηχανικοί πολλών ετών εκπαίδευσης. Με αποτέλεσμα, αν το πρόβλημα ήταν λίγο πιο πολύπλοκο και χρειαζόταν φαντασία στην ανζήτηση των αιτίων και των λύσεων, οι "γρήγοροι" μηχανικοί να είναι απλώς θεατές.

Η ποιότητα, κύριοι managers, απαιτεί χρόνο, κόπο και χρήμα. Τα λοιπά, τα εύκολα, τα πρόχειρα, τα γρήγορα, τα ευέλικτα, οδηγούν στην κατάρρευση και διάλυση και πάντως στη φτωχή ποιότητα, όπως συνεύει με την περίπτωση των golden boys.

19 σχόλια:

Marlou Xintarianou είπε...

καλησπερα !! καταρχην να διφωνησω μαζι σου οτι ειναι λαθος να δινετε μηνυμα στα παιδια οτι ειναι ευελικτη η εργασια.. ειναι και καλο ειναι να το γνωριζουν ολοι και οχι να φτιαχνουν ουτοποιιες!!
δευτερων εγω σχεδον 30 ετων ενα εχω καταλαβει πως κατι πιο μονιμο και σταθερο το εχεις μονο αν δειξεις τις ικανοτητες σου , αν απλα νομιζεις ανοιγοντας μια εφημεριδα οτι θα το βρεις γελιεσαι, ικανοτητες και ορεξη να εχεις... δηλαδη αν ησουν σε αυτο το ξενοδοχειο να εκανες τα παντα να εισαι μεσα στους 3.. αν το εκανες τοτε θα ειχες τη μονιμη καιι σιγουρη εργασια σου!!!

δηλαδη μη περιμενεις να παρεις κατι καλο αν δεν επενδυσεις στη δουλεια σου!!!

αυτη ειναι η γνωμη μου και η διαπιστωση μου στα οσα χρονια ειμαι στην αγορα!!!

Miss Pink είπε...

@Marlou
διαφωνώ μαζί σου στο ότι αναγνωρίζεται η δουλειά σου..
πολύ σπάνιο στον ιδιωτικό τομέα..
αντίθετα όσο κάνεις τόσο σου ζητάνε...

και νομίζω ο suncitizen αναφέρετε περισσότερο στο θέμα της περιστασιακής δουλειάς..
όπως αυτό που κάνανε πολλές εταιρίες ενόψη της "κρίσης"
πχ. το 8ωρο 6ωρο
που μόνο κέρδη για τον εργοδότη έχει να φέρει...

συμφωνώ μαζί του στο θέμα της εκπαίδευσης γιατί εαν παιδιά 15-16 χρονών ποτιστούν με την ιδέα της "ημιαπασχόλησης" ζήτω που καήκαμε...

suncitizen είπε...

Marlou
Αν τα παιδιά σήμερα θεωρήσουν αυτονόητο ότι η εργασία είναι ευέλικτη, τότε αυτα που ένας άνθρωπος δικαιούται σήμερα για να ζήσει αξιοπρεπώς, αύριο θα θεωρούνται πολυτέλειες!
Την εποχή των γονέων μας έπαιρνες ένα πτυχίο και έβρισκες τουλάχιστον 2 δουλειές πλήρους απασχόησης. Έτσι προκόψαμε. Στην εποχή μας έχεις πτυχίο, μεταπτυχιακό κλπ και παίρνεις 700 Ευρώ (ένα γκαρσόνι βγάζει πιο πολλά) και όπως και να χει πολύ δύσκολα θα ξεφύγεις από τα 1400 καθαρά στη ζωή σου. Στην εποχή που έρχεται, τα παιδιά θα είναι πολύ πετυχημένα αν καταφέρουν να δουλεύον 3 μέρες την εβδομάδα.
Πως περιμένεις να γίνουν οικογένειες έτσι;
Σε ό,τι αφορά τις ικανότητες...
Οι ιδιωτικές εταιρίες δε δίνουν δεκάρα σε πληροφορώ για ικανότητες όταν έχεις αρχίσει να ζητάς λεφτά (ακόμα κι αν το αξίζεις). 50 χρονών το πολύ σε πετάνε στο δρόμο και παίρνουν νέους, πιο φθηνούς και πιο "ξεκούραστους".
Αλλά και τί ικανότητες να δείξεις όταν δουλεύεις σε 2 ή και 3 διαφορετικές δουλειές την εβδομάδα; Τι να πρωτοσυντονίσεις; Τι να πρωτο-οργανώσεις; ΠΟια δουλειά να πρωτο μάθεις καλύτερα και για πόσο;
Τελικά, το ψέμα της ικανότητας στο πετάνε οι ιδιωτικές εταιρίες, για να σε πείσουν ότι είσαι ελέφαντας και να μειώσουν το λειτουργικο κόστος.
Και στο φινάλε, είναι και άνθρωποι γύρω μας που δεν έχουν τεράστιες ικανότητες! Αυτοί πρέπει να εξοντωθούν; Δε δικαιούνται μια αξιοπρεπή ζωή; Γιατί αποδεχόμαστε δουλικά την εξαθλίωσή μας;

Κατερίνα συμφωνώ
ο ιδιώτης (αλλα και το δημόιο βέβαια) δεν ενδιαφέρεται για τη δουλειά σου. Είσαι αναλώσιμος και ουδείς αναντικατάστατος. Και ειδικά στο Ελλάντα, έτσι και προσπαθήσεις να κάνεις καλά τη δουλειά σου, θα κινηθεί ένας μηχανισμός που ξεκινάειαπο το θυρωρό και φτάνει στον πρόεδρο της δημοκρατιας και θα σε εξαφανίσει! ;)))

Marlou Xintarianou είπε...

Katerina τοτε ειμαι απο τις τυχερες γιατι οσο εχω ορεξη να δουλευω εχει αναγνωριστει ...
και οσο ζητανε κανεις μεχρι εκει που μπορεις... συμφωνω αυτο γινετε ακομα και στις προσωπικες μας σχεσεις δε θα γινετε στον επαγγελματικο τομεα???μα το θεμα δεν ηταν η ημιαπασχοληση αλλα για ενα ξενοδοχειο (τουριστικο-εποχιακη εργασια) που ειναι γνωστο σε ολους οτι ετσι ειναι σε αυτον τον τομεα!!! δηλαδη τι?? να κραταει 9 υπαλληλους ακομα και οταν ειναι στην εποχη που εχει 3 δωματια???
suncitizen μη σε εκπλησει η σταση μου απεναντι στο θεμα αυτο.. ολοι ημαστε αναλωσιμοι ακομα και σε εποχες μη κρισης!!! και αφου ενας σερβιτορος παιρνει πιο πολλα γιατι δεν κανεις το επαγγελμα του??
μετα μη ξεχνας οτι δε γινετε ολοι να ειναι στο δημοσιο τομεα καποιοι πρεπει να ειναι και στο ιδιωτικο... και αυτο που λες οτι στα 50 σε πετανε για πιο ξεκουραστους εχεις δικιο αλλα τι μπορεις να κανεις εσυ για αυτο??? πως μπορεις να το αλλαξεις???

υπαλληλος ειμαι σε ιδιωτικη εταιρεια αλλα αν (οπως ολοι μας) ειχα κατι δικο μου και εγω θα εκανα περικοπες και θα διαλεγα τον πιο ικανο υπαλληλο...

στη τελευταια σου παραγραφο εισαι υπερβολικος ... και δεν ειναι ελλαδα αλλα παντου !!! και αυτα ειναι για να βρησκουμε δικαιολογιες στους εαυτους μας!!!

τελος δεν εχετε αδικο αλλα ουτε απολυτο δικιο και συμφωνω μαζι σας αλλα σας βαζω να δειτε και την αλλη οψη για μια πιο ρεαλιστηκη αποψη!!!

suncitizen είπε...

Κατερίνα
"και αφου ενας σερβιτορος παιρνει πιο πολλα γιατι δεν κανεις το επαγγελμα του??"
Πέρα από τα λεφτά, είναι κι οι συνθήκες δουλειάς, τα ενδιαφέροντα, οι προοπτικές εξέλιξης κλπ. Γι αυτό δεν το κάνω. Ο σερβιτόρος όμως δεν επένδυσε τίποτα, ενώ εκείνος που σπούδασε, έχασε χρόνο και χρήμα, απέκτησε γνώσεις και καλά θα κάνει να πληρώνεται καλά. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι όποιος δε μπορεί να σπουδάσει, πρέπει να λιμοκτονήσει...

"και αυτο που λες οτι στα 50 σε πετανε για πιο ξεκουραστους εχεις δικιο αλλα τι μπορεις να κανεις εσυ για αυτο??? πως μπορεις να το αλλαξεις???"
Μπορώ να απαιτώ μια αξιοπρεπή ζωή και να το διδάσκω και στα παιδιά μου.

"υπαλληλος ειμαι σε ιδιωτικη εταιρεια αλλα αν (οπως ολοι μας) ειχα κατι δικο μου και εγω θα εκανα περικοπες και θα διαλεγα τον πιο ικανο υπαλληλο..."

Μα δεν κρατάνε τον πιο ικανό, δεν κατάλαβες. Κρατάνε αυτόν που είναι πιο φθηνός ή αυτόν που έχει τα σωστά κονέ.

Και ,τέλος, με τρομάζει το γεγονός ότι μια γυναίκα 30 χρονών αποδέχεται ως "ρεαλιστική" την ευέλικτη εργασία.
Τα golden boys που με το περίφημο management τους κατέστρεψαν την παγκόσμια οικονομία, δηλαδη απέτυχαν, όπως είδες όχι μόνο δεν απολύθηκαν, αλλά πήραν και τα σκανδαλώδη μπόνους τους.
Ο υπαλληλάκος όμως, ευέλικτο ωράριο, ξεροκόματο κι Άγιος ο Θεός...

g for george είπε...

Περιέγραψες ακριβώς αυτό που σκεφτόμουν τόσον καιρό. Δεν αναφέρομαι στο θέμα των εξετάσεων αλλά στην "ευέλικτη" εργασία και τα συνεπακόλουθα αυτής. Και στο λέει κάποιος που κάνει δύο δουλειές για να τα βγάλει πέρα.

Marlou Xintarianou είπε...

ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΕΓΩ ΤΑ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ LOL

έχασε χρόνο και χρήμα, απέκτησε γνώσεις και καλά θα κάνει να πληρώνεται καλά ΡΑΤΣΙΣΤΗΚΟ ΛΙΓΑΚΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΟ ΕΞΗΣ.. ΕΝΑΣ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ ΕΧΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΧΡΟΝΟ , ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΤΛ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΣΩΣΤΟΣ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ... ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΑΝ ΔΕ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ... ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕ ΚΑΘΗΣΑΝ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΔΕ ΞΕΡΕΙΣ ΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ.. ΑΥΤΟΣ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΒΡΑΔΙΑ, ΑΡΓΙΕΣ, ΟΡΘΙΟΣ ΚΤΛ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΜΕ ΤΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΑΚΙ ΤΟΥ... ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ

Μπορώ να απαιτώ μια αξιοπρεπή ζωή και να το διδάσκω και στα παιδιά μου ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΕ ΤΟ ΑΡΝΗΘΗΚΑ ΟΛΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΣ ΤΗΝ ΜΟΝΗΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΘΕΣ...

Μα δεν κρατάνε τον πιο ικανό, δεν κατάλαβες. Κρατάνε αυτόν που είναι πιο φθηνός ή αυτόν που έχει τα σωστά κονέ. ΜΕΡΙΚΕΣ ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΛΕΣ, ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ.. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΝΕ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΝ ΕΣΥ ΕΙΧΕΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΣΕ ΒΑΛΕΙ ΚΑΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΕΛΕΓΕΣ ΟΧΙ...

ΔΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ golden boys ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑ ΕΥΘΥΝΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ...


ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ Η ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΛΩΣΗΜΟΤΗΤΑ, ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΙΟΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ!!

ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΥΟ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΔΟΥΛΕΥΩ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΟ, ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΛΗ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΝ, ΕΝΑ ΛΥΚΕΙΟ ΕΧΩ ΒΓΑΛΕΙ PC ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΟΤΙ ΞΕΡΩ ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΑΛΛΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΜΕ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΕΧΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΤΕ...

ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗ, ΤΙΜΙΑ, ΦΙΛΟΤΙΜΗ, ΕΧΩ ΟΡΕΞΗ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ , ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΕΚΤΙΜΩ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ... ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΚΟΛΙΕΣ... ΞΕΡΩ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΧΑΖΟΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ, ΞΕΡΩ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΙΟ ΙΚΑΝΟΥΣ... ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΔΕ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ...

ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ... ΝΑ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ... ΑΝ ΔΙΝΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ.. ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ

Marlou Xintarianou είπε...

ΥΓ:ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΝΕ... :) ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ

suncitizen είπε...

gforgeorge
χαίρομαι που συμφωνείς. Προσωπικά δε δουλεύω 2 δουλειές. Είμαι στο δημόσιο. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορώ να καταλάβω τα αυτονόητα. Επίσης δε σημαίνει ότι αδιαφορώ για τους λοιπούς που είναι θύματα εκμετάλλευσης και υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής τους.

Marlou
Καταρχήν έχεις δίκιο για το όνομα! (LOL)
Κατα τα λοιπά, ουδέποτε διανοήθηκα να χωρίσω τους εργαζομένους σε αυτούς με πτυχίο και στους άλλους χωρίς. Είπα ότι όλοι μας σαν εργαζόμενοι πρέπει να ζούμε αξιοπρεπώς. Πρέπει να έχουμε ποιότητα ζωής. Δεν είμαστε σκλάβοι.
Έχουμε δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο. Όχι επειδή είμαστε τεμπέληδες! Αλλά διότι έχει τεράστια σημασία για την ψυχική και σωματική μας υγεία, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας.
Μαρλού τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Όλα κατακτήθηκαν με αγώνες , διεκδικήσεις και ενίοτε με αίμα. Κάποτε ήταν αυτονόητη η δουλεία. Σήμερα είναι αδιανόητη. Κάποτε το οκτάωρο ήταν όνειρο. Μεχρι πριν λίγο ήταν πραγματικότητα. Δεν είναι ικανότητα και αξία να δουλεύεις 2 δουλειές και να ζείς ίσα-ισα. Είναι κατάντια. Δεν αναφέρομαι σε σένα. Αλλά στο σύστημα που σε αναγκάζει να το κάνεις.
Όσο ικανή και πρόθυμη να είσαι, αν θεωρηθεί αυτονόητη η ευέλικτη εργασία και οι χαμηλοί μισθοί, τότε θα προτιμάς να παίρνεις το επίδομα ανεργίας και να κάθεσαι. Η δουλειά σου απαξιώνεται και γινεσαι δυστυχισμένη.
Αυτή τη στιγμή βλέπω αλλόφρονες γονείς που τρέχουν πανικόβλητοι σε διάφορες δουλειές να βρουν λεφτά, ζουν με ηρεμιστικά και όταν περάσουν τα χρόνια, βλέπουν ότι έχασαν οριστικά τα παιδιά τους ή ότι αυτά τους μίσησαν, λόγω της απουσίας τους!
Και σε ό,τι αφορά τα golden boys φυσικά και σε ενιδαφέρει. Κι αυτό, γιατί χάρη στο αποτυχημένο mangement που έκαναν, σήμερα όλη η ανθρωπότητα πεινάει. Άνθρωποι αυτοκτονούν, εξαθλιώνονται, εξανδραποδίζονται, οικογένειες διαλύονται,εταιρίεςκαι τράπεζες κατέρευσαν, η εκληματικότητα αυξάνει. Όλα αυτα χτυπούν ΚΑΙ την πόρτα σου λοιπόν...
Όσο υποχωρούμε , τόσο χάνουμε. Απλο!

Marlou Xintarianou είπε...

με λιγα λογια εσεις πιστευετε πως αυτα που λεω ειναι λανθασμενα... θελετε μια κοινωνια που να δουλευουν ολοι ανεξαρτητα τι ικανοτητες εχουν, να νιωθουν ασφαλεια οτι δε θα χασουν τη δουλεια τους, να παιρνουν πολυ καλα χρηματα και ολα αυτα σε ενα απλο 8ωρο χωρις να προσφερουν τιποτα παραπανω??? χωρις να υπαρχει ο ανταγωνισμος??? αυτο σε ποια χωρα γινετε???

γιατι μου κανει καπως!!!
εισαι απο τους ανθρωπους που πιστευεις στην κριση της ελλαδας(εξω υπαρχει) ειμαι απο τους ανθρωπους που πιστευει οτι η ελλαδα δεν εχει κριση αλλα θελουν καποιοι να εχει!!!

για εμενα καλο θα ειναι τα παιδια να μαθαινουν στην ευελιξια και στον ανταγωνισμο και να προσπαθουν να κρατησουν τη θεση τους...

τωρα για τα αλλα ναι συμφωνω εχουμε χαμηλους μισθους αλλα ειπα οτι ειναι αλλο θεμα απο αυτο που συζηταμε!!!

suncitizen είπε...

Marlou
εμείς λέμε ότι πρέπει να κάνεις ΜΙΑ δουλειά, να την κάνεις σωστά και να ζεις άνετα από αυτή. Όχι δέκα δουλειές αλλά Βέγγος, να τις κάνεις τσάτρα-πατρα και να ζεις με την απειλή της απόλυσης , της ανεργίας και να μην έχεις προσωπική ζωή.
Επίσης, ευελιξία μπορεί να γίνει με δουλειά σε άλλη θέση, αντί για απόλυση.
Τώρα εξήγησέ μου πως είναι δυνατό να έχει όλος ο κόσμος κρίση και ειδικά η Ελλάδα να μην έχει; Θυμίζει τον Αστερίξ που ο Καίσαρας έχει καταλάβει όλο τον κόσμο εκτός από το χωριό του Αστερίξ ;)))

Marlou Xintarianou είπε...

εμείς λέμε ότι πρέπει να κάνεις ΜΙΑ δουλειά, να την κάνεις σωστά και να ζεις άνετα από αυτή. Όχι δέκα δουλειές αλλά Βέγγος, να τις κάνεις τσάτρα-πατρα και να ζεις με την απειλή της απόλυσης , της ανεργίας και να μην έχεις προσωπική ζωή.

ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΙΠΩΣ ΤΗΝ ΘΕΛΕΤΕ??? ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ Η ΕΥΕΛΙΞΙΑ, ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΕ ΝΑ ΜΗ ΤΡΕΜΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ.. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΣ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΠΙΟ ΚΑΤΩ??? ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΘΕΣΗ??

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΤ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΟΜΩΣ ΠΑΡΕ ΑΠΟ ΕΔΩ... ΣΕ ΕΜΑΣ ΔΕ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ GOLDEN BOYS...
http://aromamarlou.blogspot.com/2009/03/blog-post_14.html


telos πες οτι ωραιο το σχεδιο σου και γινετε στα αληθεια, οποιος προλαβε μια θεση οκ την εχει μεχρι να γερασει... καλυπτουμε ολες τις θεσεις μονημα... αν δηλαδη θελουμε να αλλαξουμε εργασια να παρακαλαμε να δημιουργηθει μια νεα εταιρεια ή καποιος να βγει στη συνταξη!!! και καποια στιγμη τα παιδια μας να ψαχνουν εργασια και να μη βρησκουν κατι που να θελουν , ή να δουλευει η γιαγια στη γραμματεια και να ψαχνει να βρει που ειναι το ποντικι ... να το σκοτωσει... χαχαχαχα (υπερβολικη μηπως καταλαβεις στο λιγο τι θελω να πω αλλα δεν...)

εγω θυμαμαι οτι δουλευα δυο δουλειες και πριν τη κριση και ακομα οταν ηταν δραχμες... η ακριβια υπαρχει αλλα αποκτησαμε και περισσοτερες αναγκες... τρεχουμε να πληρωσουμε δανεια και πιστωτηκες (δικο μας λαθος) καποτε δεν ειχα ουτε ιντερνετ ουτε κινητο... αλλα δουλευα δυο δουλειες... για να τα σκεφτουμε λιγο...

suncitizen είπε...

Αχ Μαριλού...
Μεγάλη μπουκιά φάε, αλλά μεγάλη κουβέντα μην πεις.
Με τη μαλθακότητα των εργαζομένων, το ραγιαδισμό και τη δουλική αποδοχή της εκμετάλλευσης προσέχτε μη δουλέυουμε αυριο και τρίτη δουλεια για να τα βγάλουτε πέρα.
Ύστερα, κράτα στο βάθος του μυαλού σου, ότι ο άνθρωπος - όλοι μας- δε θα είναι πάντα υγειής, πάντα δυνατός, πάντα το ίδιο ικανός...
Και η ασθένεια είναι μέσα στο πρόγραμμα, και το γήρας και η δοκιμασία και η τραγωδία και όλα.
Τότε να σας δω πως θα κάνετε δυο και τρεις δουλειες με ανύπαρκτο ελεύθερο χρόνο!
Σε ό,τι αφορά την ευελιξία, εννοώ ότι μπορεί ένας μηχανικός π.χ. να είναι ανεπαρκής, ως καθαρός μηχανικός, αλλά πολύ καλός πωλητής! Ή ένας υπάλληλος ανεπαρκής σε μία απαιτητική θέση, μπορεί να είναι επαρκέστατος σε μία θέση με πιο χαλαρούς ρυθμούς.
Προτάσεις την τιμωρία και εξόντωση των υπαλλήλων που μοιάζουν "ανεπαρκείς". Ακόμα δεν έχεις καταλάβει ότι στην ελλάδα λόγω ανυπαρξίας μάνατζμεντ, είναι τυχαίοι άνθρωποι σε τυχαίες θέσεις που τρέχουν ολοι μαζί σε μια κατάταση τουρλουμπούκι.
Και σε ό,τι αφορά τις "άλλες χώρες" σε πληροφορω΄απο συνεργασίες που είχα με ξένες εταιρίες, ότι εκεί π.χ. ο υπάλληλος έχει κλεισει την καλοκαιρινή άδειά του ήδη από τον Ιανουάριο. Εδώ φτάνει η ώρα που πετάς για ταξίδι και φοβάσαι μη σου κόψει την άδεια ο διευθυντής για να κάνεις τις δουλειές.
Και σε ότι αφορά τα "golden boys" που είναι υπερ της εκμετάλλευσης στο έπακρο των εργαζομένων με αυστηρότητα και απαιτήσεις, επαναλαμβάνω ότι όταν αυτά απέτυχαν παταγωδώς, τα μπόνους τους τα πήραν κανονικα Ήταν ανεπαρκέστατοι και πλούτισαν. Εγώ, λοιπόν, εικικρινά χέστηκα για το αν θα πάει καλά μια εταιρία μετά από αυτό.
Δες μόνο πόσο φιλότιμα δούλευαν οι έλληνες εργατες των βιομηχανιών που έκλεισαν και άνοιξαν παραρτήματα στη Βουλγαρία. Βλέπεις κάποια ανταμοιβή των άξιων και ικανών εργαζομένων; Μη λες μεγάλες κουβέντες λοιπον και φίλα τα δικαιώματά σου ως κόρη οφθαλμού.

Marlou Xintarianou είπε...

πραγματηκα δε σας καταλαβαινω... το θεμα μας ειναι η ευελιξια και αν τα παιδια πρεπει να παρουν αυτο το μηνυμα... για ποιο δικαιωμα και ποια μεγαλη κουβεντα λες???μη μπερδευεις τις αδυναμιες , τα λαθη και ολα αυτα της κοινωνιας μας και του συστηματος μας με την ευελιξια... ολα να γινουν τελεια ευελιξια και ανταγωνισμος θα υπαρχει παντα, αυτο δε καταλαβαινεις και αυτο προσπαθω να εξηγησω...

Marlou Xintarianou είπε...

μηπως θες να μιλησουμε για τα λιγα που μας παρεχουν και τι δικαιωματα επρεπε να εχουμε??? ειναι αλλο θεμα και εκει θα συμφωνησω μαζι σου αλλα στα παιδια μας ειμαστε υποχρεωμενοι να τους μαθουμε να παλευουν , να ειναι σωστοι υπαλληλοι , να ειναι εργατικη και τιποτα να μη θεωρουν δεδομενο...αρα το θεμα της εκθεσης για εμενα δεν κρυβει κανεναν κινδυνο... αυτο θελω να καταλαβεις... και ολα τα αλλα ναι ειναι λαθος ναι πρεπει να αλλαξουν αλλα μη ζητμε και θαυματα... στην Αμερικη εχω γνωστους με οικογενειες που δουλευαν παντα ολη μερα και τα παιδια τους μεγαλωναν σε συγγενεις ..

suncitizen είπε...

"..στην Αμερικη εχω γνωστους με οικογενειες που δουλευαν παντα ολη μερα και τα παιδια τους μεγαλωναν σε συγγενεις .."

Ναι είναι το μέρος που μαθητές αρπάζουν οπλοπολυβόλα και καθαρίζουν κάθε τρεις και λίγο όποιον βρουν μπροστά τους.
Επίσης, είναι ο τρόπος ζωής που έκανε πρώτη αιτία θανάτου τα καρδιαγγειακά και απαραίτητο τον ψυχίατρο!
Συγχαρητήρια!
Και εις ανώτερα!

Marlou Xintarianou είπε...

Συγχαρητήρια!
Και εις ανώτερα!
eyxaristo!!! μα πως μπορει ενας ανθρωπος να κανει διαλογο και να πει τις αποψεις του οταν ο αλλος ειναι στενοκεφαλος και μες στην ειρωνια γιατι απλα δε συμφωνησα μαζι του... και επειδη δε θελει να δει τα πραγματα και απο αλλη αποψη, συγνωμη και ολας με ολο το σεβασμο αλλα εγω δεν ειρωνευτηκα τιποτα απο οσα εγραψες ... ετσι παμε μπροστα εμεις οι ελληνες?? ετσι θελουμε και ζηταμε δικαιωματα.. και φοβασαι μη στα παιδια περασει το μηνυμα της ευελικτης εργασιας , που τα γεμιζετε με μελαγχολια, απαισιοδοξια να τα ζητανε ολα ετοιμα και να βρησκουν παντου τα αρνητικα???


αλλα κατι επρεπε να απαντησεις σε οσα εγραψες και καταπιαστηκες σε αυτο!!! θα σου πω οτι εγω αυτο το παραδειγμα το εδωσα για να καταλαβεις οτι παντου δουλευουν πολλες ωρες αλλα αυτο δε το κανει αιτια για να πυροβολουν, και η ψυχολογια ειναι μια μεγαλη επιστημη που ισως αν καποιοι ανθρωποι στην ελλαδα εδιχναν εναν σεβασμο , ισως να ηταν και καλυτερο για καποιους ανθρωπους!!! ολοι εχουν ψυχολογικα προβληματα ... αλλα μετα μου λετε οτι ημαστε πισω... ποιος ευθυνετε λοιπον???

συγνωμη που ειπα την γνωμη μου στο ποστ και σε ενοχλησε ωστε να μου δωσεις συγχαρητηρια νομιζα πως και οι αντιθετες αποψεις ειναι ευπροσδεκτες και ετοιμες να ακουστουν αλλα μαλλον ουτε εσυ δεν ηξερες για τι ακριβως θες να μιλαει το ποστ σου για αυτο απο την ευελιξια το πηγαινες σε αλλα θεματα...
ξανα συγνωμη

Marlou Xintarianou είπε...

kai de phra kai apanthsh για ποιο δικαιωμα και ποια μεγαλη κουβεντα λες??? oyte se ola ta alla!!
δε χρειαζεται ομως τωρα δε τη θελω μου αρκει το συγχαρητηρια!!! :)))

suncitizen είπε...

Marlou!
Τα συγχαριτήρια δεν πάνε σε σένα, αλλά στο Αμερικάνικο όνειρο.
Και σαφώς και έχει ειρωνία και είπα γιατί. Διότι γεννά ψυχοπαθείς που αρπάζουν ένα όπλο και βαράνε επι δικαίων και αδίκων. Επίσης αξίζουν συγχαριτήρια διότι η ζωή τους μας έκανε να ζούμε και εμείς με τον ψυχίατρο και τα ηρεμιστικά.

Με την παρακμή του διαφωτισμού Μαρλού, τα ατομικά δικαιώματα και ο σεβασμός της προσωπικότητας αντικαταστήθηκαν απο τον ατομικισμό, τον προσωπικό ευδαιμονισμό, την αδιαφορία για τον συνάνθρωπο, την έλλειψη συλλογικοτητας. Αυτό είναι απάνθρωπο και γι αυτό τρελαίνει τον άνθρωπο. Δε θα κρατήσει πολύ.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ήρεμα ή αγρια, θα καταρρεύσει και θα αλλάξει.
Το "μεγάλη μπουκιά φάε, αλλά μεγάλη κουβέντα μην πεις" το λέω διότι αυτοπαρούσιάζεσαι ως δουλευταρού και άξια και πιστεύεις ότι αυτό ανταμείβεται στην Ελληνική εργασιακή πραγματικότητα... Επίσης, πιστεύεις ότι οι ανάξιοι απολύονται...
Και το ένα και το άλλο μου ακούγονται πολύ "παχειά λόγια". Εγώ βλέπω πολύ συχνά να επιπλέουν οι φελλοί και οι ικανοί να μένουν με το ... φιλότιμο στο χέρι....
Γι αυτό προσοχή!

Η ευέλικτη εργασία είναι μια πραγματικότητα κακή που δε συμφέρει κανένα. Ούτε τον εργοδότη, ούτε τον εργαζόμενο. Ο εργαζόμενος που ζει με την απειλή της απόλυσης, με το μαστίγιο, είναι ένας εργαζόμενος δυστυχισμένος, καταπιεσμένος , σε ένταση συνεχή, χωρίς έμπνευση, χωρίς άνεση, χωρίς όραμα, χωρίς φαντασία. Δουλεύει δουλικά. Τέτοια καθεστώτα εργασιακά θα καταρεύσουν. Θα κυριαρχίσουν όσοι έχουν εργαζόμενους ευχαριστημένους, που παίρνουν πρωτοβουλίες, που δεν αλλάζουν συνεχώς δουλειές, αλλά κάνουν καριέρα σε μια εταιρία και όχι πάρεργο!