Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Η απάντηση στην προηγούμενη ανάρτηση

Υποσχέθηκα ότι αφού ακούσω τις γνώμες σας, θα πω τη δική μου στο τέλος.

Προσωπικά, πιστεύω ότι ο άνθρωπος, όπως κάθε σύστημα στη φύση, είναι πολυ-παραμετρικός.
Δε νομίζω ότι μία και μόνη παράμετρος μπορεί να καθορίσει τον άνθρωπο.

Το μυαλό; Μα αυτό έχει μεγάλη σχέση με την εκπαίδευση που έχει. Άρα, τις περισσότερες φορές με τα λεφτά. Διότι η μόρφωση έχει έξοδα. Ενώ πολλές σεξουαλικές " αδυναμιούλες" , ή άλλα πάθη μπορούν συχνά να κατακυριεύσουν το μυαλό και να το κάνουν να ασχολείται μόνο με αυτές. Για να μην πούμε το γνωστό ρητό " Πρώτα τρώμε και μετά φιλοσοφούμε". Για να μην πάρουμε και άλλες κοινωνικές παραμέτρους, όπως το σεξισμό, που πολλές έξυπνες γυναίκες τις έκλεισε στην κουζίνα αποβλακώνοντάς τες. Ας μην ξεχνάμε και τον κοινωνικό ρατσισμό που πολλούς παλιότερα τους αγνόησαν επειδή δεν είχαν ευγενή καταγωγή καταδικάζοντάς τους στην αμάθεια και αφάνεια.

Η Καρδιά; Μα και αυτή επιρρεάζεται από πολλές παραμέτρους, όπως η φτώχια ή ο πλούτος, για παράδειγμα. Η φτώχεια μπορεί να σε κάνει σκληρόκαρδο και εκδικητικό, αλλά και ο πλούτος να πατάς επί πτωμάτων. Για να μπορέσεις να διατηρήσεις τα πλούτη σου συχνά πρέπει να κλέψεις, να κάνεις κομπίνες και κάθε είδους παρανομία. Οι στερήσεις της φτώχειας και η εκμετάλλευση από τους πλούσιους μπορούν να σε κάνουν ακόμα και εγκληματία. Ενώ, φυσικά, ο έρωτας μπορεί να σου χαρίσει μία χρυσή καρδιά να σε κάνει ευχάριστο, συγκαταβατικό και ανθρώπινο, αν είσαι χορτάτος, ή να σε κάνει μίζερο, καταθληπτικό και νευρωτικό, απόμακρο, ψυχρό, αδιάφορο και ξινό αν είσαι πεινασμένος ερωτικά.

Το στομάχι - χρήμα; Χμμμ Σαν και πόσοι πλούσιοι δε χάσανε περιουσίες από ένα πάθος βλακώδες όπως ο τζόγος (μυαλό) ,ή και από ερωμένες (sex) που τους τα έφαγαν; Σαν και πόσοι φτωχοί δεν παρέμειναν φτωχοί επειδή ήταν άτολμοι, ή μαλθακοί, ή ράθυμοι, ή δεν είχαν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους; Αλλά και πόσοι δεν έγιναν πάμπλουτοι κάνοντας σωστές εμπορικές κινήσεις (μυαλό). Ενώ κάποιοι άλλοι πλούσιοι άκουσαν το πρόσταγμα του Χριστού, ΄η του Βούδα και έδωσαν την περιουσία τους στους φτωχούς για να γίνουν ασκητές, ή για την ελευθερία της πατρίδας τους (καρδιά).

Το σεξ; Είναι γνωστό πόσο ισχυρό αφροδισιακό ειναι το χρήμα για τις γυναίκες, αφού τους δίνει την υποσυνείδητη βεβαιότητα ότι τα παιδιά που θα γεννήσουν δε θα στερηθούν.Φυσικά, θα ήταν άδικο να παραληφθούν οι άντρες προικοθήρες. Ενώ ακόμα και οι γκέι που εκθειάζουν το σώμα, για να μπορούν να έχουν επιτυχίες κάνουν πάμπολλες παρεμβάσεις και επενδύσεις στο σώμα και τα ρούχα κλπ, προκειμένου να είναι εντυπωσιακοί. Άρα και πάλι απαιτείται χρήμα. Το τι θα συμβεί στο σεξ καθορίζεται επίσης και από την κοινωνία που ζει κάποιος. Π.χ. αν ζεις στην επαρχία η πιθανότητα να ζήσεις gay ζωή αγγίζει το μηδέν, διότι ποιος έχει τα κότσια να εκτεθεί και να έρθει μαζί σου; Ενώ και οι str8 με όποια γυναίκα πάνε, συζητιούνται σε όλο το χωριό και οι πράξεις τους παρακολουθούνται. Άρα η ελευθερία στο σεξ πάει περίπατο. Τέλος, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι πολύ σοβαρό κριτήριο για την επιλογή συντρόφου , αλλά και την ίδια την ύπαρξη της ερωτικής ζωής για κάποιους.

Είμαι σίγουρος ότι κι εσείς θα μπορούσατε να βρείτε δεκάδες άλλα παραδείγατα που φανερώνουν ότι ο άνθρωπος είναι ένα ακόμα σύστημα στη φύση, που ελέγχεται από μια πληθώρα παραμέτρων.


7 σχόλια:

life_traveller είπε...

Γενικά συμφωνώ με την ανάλυσή σου... αν και σε 2-3 σημεία χρησιμοποιείς στερεότυπα που δεν ισχύουν πάντα π.χ "Ενώ ακόμα και οι γκέι που εκθειάζουν το σώμα, για να μπορούν να έχουν επιτυχίες κάνουν πάμπολλες παρεμβάσεις" - εγώ δεν ξέρω κανέναν gay που έχει ή που θα ήθελε να κάνει πάμπολλες παρεμβάσεις!
Κατα τ' άλλα συμφωνώ ... και επανέρχομαι σε αυτό που έλεγα στο προηγούμενο post σου... ο Χριστός μίλησε και για το χρήμα, και για την ισότητα των φύλων, και για την εγκράτεια στα ήθη, αλλά και την ανοχή στην "αμαρτία"... έβλεπε τον άνθρωπο ως ολότητα, όπως είναι δηλαδή!

suncitizen είπε...

Life Traveler, οι gay στη συντρηπτική τους πλειοψηφία -ασχετα με το τι λενε- όλα τα κρίνουν από την εμφάνιση. Αν δεν είσαι fit gym muscled φρέσκος , όμορφος και μοντελοειδής, είναι πολύ αυστηροί μαζί σου. Γι αυτό και κάνουν ό,τι περισσότερο μπορούν για ένα τέλειο σώμα. Όταν εκεί στα 40 και μετά το σώμα σπάει, αρχίζουν οι παρμεμβάσεις. Αν δεν αρχίσουν, φοβάμαι ότι θα τελειώσουν όλα εκεί σε ό,τι αφορά τον έρωτα. Εδώ μιλάμε για λιποπλαστικές για να φαίνονται οι κοιλιακοί, για bottox, για καταπολέμιση τοπικού πάχους κλπ κλπ κλπ και πόσα άλλα που δεν αναφέρω επειδή δεν ασχολούμαι με αυτα.
Σε ό,τι αφορά το Χριστό, αυτός είπε ότι "όπου είναι ο Θησαυρός σου εκεί είναι και η καρδιά σου." Δηλαδή, όλα στον άνθρωπο είναι η καρδιά. Όμως τι καθορίζει που είναι η καρδιά σου; Αν υπάρχει ένας τέτοιος παράγοντας, τότε αυτός ελέγχει τον άνθρωπο. Επομένος, ολα στον άνθρωπο είναι... αυτός ο παράγοντας. Βλέπεις, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Και κάτι τελευταίο. Παρατήρησε ότι στη γραφή το κεφάλαιο έρωτας-σεξ και ηδονή έχει εξοριστεί "εις το πυρ το αιώνιον". Με αποτέλεσμα ένας σημαντικότατος παράγοντας που επηρεάζει τον άνθρωπο να έχει υποτιμηθεί επικίνδυνα. Πολύ εύκολα με τα χρόνια, δημιουργήθηκαν πολλές παρεξηγήσεις στον τομέα αυτό με τραγικές συνέπειες... Σήμερα, πρακτικά, η εκκλησία -άσχετα με το τι λέει επίσημα- χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες. Στους αμαρτωλούς-βρώμικους που κάνουν σεξ και στους καθαρούς-δίκαιους που δεν κάνουν σεξ. Τα λοιπά αμαρτήματα της είναι πρακτικά αδιάφορα. Συζήτησε με ένα παπά και θα δεις τι εννοω... Το 99,9% της συζήτησης θα περιστραφεί γύρω από το πως να αποφύγεις το σεξ. Τα λοιπά είναι αδιάφορα.

THANOS είπε...

Den exantleitai pote to thema. H paideia den proypothetei pantote xrhma, ta de ypoloipa einai parametroi tis eytyxias, exei na kanei me to eidos ,to vathmo kai tin poiotita twn apaitisewn ap ti zwi

suncitizen είπε...

Θάνε τώρα εσύ με την παιδεία, μάλλον εννοείς την καλλιέργεια...
Όμως η μόρφωση απαιτεί καλούς δασκάλους, έρευνα, μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ταξίδια, υλικά, μηχανήματα,εγκαταστάσεις κλπ.
Επίσης, δε μιλάω για την ευτυχία του ανθρώπου, αλλά για παράγοντες που τον επηρεάζουν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη ζωή του. Μιλάω, δηλάδή για παραμέτρους που τον ελέγχουν.

apparos είπε...

γενικά σχημάτισα την άποψη πως ο άνθρωπος είναι έρμαιο του περιβάλλοντος του για το πως θα διαμορφωθεί. Θέλει πολλή τόλμη και κουράγιο να καταφέρει να τον επηρεάσει στο ελάχιστο και να κάνει πιο συνειδητές επιλογές.

life_traveller είπε...

Το τι λέει η εκκλησία και το τί είπε ο Χριστός είναι δύο διαφορετικά πράγματα! Επίσης, μη ξέχναμε, οτι διδάσκει ο χριστιανισμός την εγκράτεια σε σχέση με την ηδονή και τα υλικά αγαθά που κα΄τ' αυτόν θα εξυψώσει το πνεύμα και θα μας κάνει ευτυχισμένους! Ακόμα διδάσκει και την φροντίδα του σώματος "ως ναού της ψυχής" και σε καμία περίπτωση δεν παραγνωρίζει την ανθρώπινη ανάγκη για συντροφικότηα και τις λοιπές ανάγκες... απλά δίνει έναν μπούσουλα ιδανικής διαχείρησης τους, τονίζοντας όμως σε όλους τους τόνους ότι βασική προτεραιότητα και αίτημα της χριστιανικής ιδέας είναι η αγάπη... και όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα, όχι επειδή είναι ασήμαντα..αλλα΄επειδή η αγάπη θα τα φωτίσει -πάντα κατά την θεωρία του χριστιανισμού- τα πάντα!
Είναι μια λογική μετρημένη θεωρία... που στηρίχθηκε σε αιώνες ανθρώπινου πολιτισμού και κατέληξε σε απλά αποδεκτά από τον κοινό νου συμπεράσματα!

suncitizen είπε...

Appare εμένα πάντα με απασχολούσε το ερώτημα αν τελικά υπάρχουν πραγματικά επιλογές στη ζωή μας, ή αν απλά εμείς νομίζουμε ότι έχουμε. Δηλαδή, αν τελικά πράγματι επιλέγουμε εμείς ελεύθερα κάτι, ή αν αυτό είναι αυταπάτη και προϊόν των συθηκών του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, ή ακόμα και των γονιδίων μας. Δεν μπορώ να το πω με σιγουριά...

Life Traveler... το κεφάλαιο έρωτας στο Χριστιανισμό είναι πολύ πονεμένο. Η αγάπη που λες ουσιαστικά αποτυπώνεται ως γάμος.
Αλλά κανεις δε σου λέει πχ πως θα προσεγγίσεις, ή θα εντυπωσιάσεις, ή θα "ρίξεις" μια γυναίκα. Ούτε, βέβαια, πως θα την κρατήσεις κοντά σου ιανοποιημένη και χορτάτη. Αντίθετα, δημιουργούν ενοχές και φοβίες προς τον έρωτα και το σεξ ,που πολλά παιδιά τα καθιστά ανάπηρα ερωτικά. Ουσιαστικά σου ζητούν να πας κατευθείαν στο πανεπιστήμιο, χωρίς να έχεις περάσει από το δημοτικό. Πως να δώσεις αγάπη και σταθερότητα σε μια σχέση ακαριαία; Πρέπει να ψάξεις, να κάνεις λάθη, να δοκιμάσεις, να δεις τι σου αρέσει και τι οχι. Τι μπορείς και τι δε μπορείς να κάνεις. Αγάπη ναι! Αλλά αγάπη δίνεις και στο φτωχό και στο φίλο και στο συγγενενή. Ποιά η διαφορά όταν αγαπάς μια κοπέλα; Πως θα το χειριστείς; Πως θα την κρατήσεις κοντά σου; Σκέτη αγάπη; Και τι γίνεται όταν δε μπορεις να αγαπήσεις κοπέλες αλλά αγαπάς άντρες; Τότε η αγάπη είναι δαιμονική. Και τι γίνεται αν αγαπάς μια κοπέλα άλλης θρησκείας;
Δε γίνεται γάμος, άρα απορίπτεται.
Φοβάμαι ότι κύριος στόχος είναι ένας και μόνος στο χριστιανισμό. Ο Ασκητισμός... Υστερα, ο γάμος δεν είναι πανάκεια. Τυπικά είσαι ΟΚ όταν είσαι παντρεμένος, όμως μπορεί εσύ να μην αισθάνεσαι τίποτα πια για τη γυναίκα σου. Τι κάνεις τότε; Για τα μάτια των ανθρώπων είσαι έντιμος οικογενειάρχης και αξιοπρεπής. Για τα μάτια του Θεού τι είσαι; Σίγουρα η αγάπη ειναι κορυφαία. Όμως, στις ερωτικές σχέσεις είναι μόνο ένα μέρος του μείγματος. Αν λείπουν τα άλλα, είσαι ανεπαρκής.