Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Οι διάφοροι Εβραίοι...




Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι:

Στην Αρχή ήρθε ένας Εβραίος και μας έμαθε ότι όλα στον άνθρωπο είναι το μυαλό.

Αυτός ήταν ο Μωυσής.



Μετά ήρθε ένας Εβραιος που μας έμαθε ότι όλα στον άνθρωπο είναι η καρδιά.

Αυτός ήταν ο Ιησούς.

Μετά ήρθε ένας Εβραίος που μας έμαθε ότι όλα στον άνθρωπο είναι το στομάχι.


Αυτός ήταν ο Μάρξ.



Μετά ήρθε έναςΕβραίος και μας έμαθε ότι όλα στον άνθρωπο είναι τα γεννητικά όργανα.


Αυτός ήταν ο Φρόυδ.





Τι θα απαντούσατε εσείς ως Έλληνες σε όλους τους παραπάνω; Συμφωνείτε; ή όχι; Όλα στον άνθρωπο είναι ... τι;

Περιμένω γνώμες....


Τη δική μου θα την πω στο τέλος.

21 σχόλια:

apparos είπε...

όλα στον άνθρωπο είναι του παραλογισμού!

Την καλησπέρα μου!

Καλό ΣΚ

life_traveller είπε...

Υπεραπλουστευμένο και με μια υποψία εθνοκεντρισμού ίσως? Ο Χριστός δίδαξε και μίλησε για τα πάντα, και, επηρεασμένος ή όχι -δεν ενδιαφέρει και πολύ νομίζω- από τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη, αφήσε παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα ένα μήνυμα που ακόμα συγκινεί!

Ανώνυμος είπε...

Μα ο άνθρωπος δεν μπορεί να αναχθεί σε ένα πράγμα μόνο. Αν δεχτούμε ατό που λέει στη Βίβλο ότι ο άνθρωπος φτιάχτηκε κατ' εικόνα και ομοίωση του Θεού, καταλαβαίνεις για τι μιλάμε. Κι αν σκεφτούμε το γνώθι σαυτόν των Ελλήνων, συνειδητοποιούμε ότι το να γνωρίσεις τον άνθρωπο=το να γνωρίσεις τον Θεό.

suncitizen είπε...

χμμμ
μην το βλέπετε εθνοκεντρικά ή ιδεολογικά...
Π.χ. ο φρόυντ είπε ότι οι θρησκείες είναι αυταπάτες, στη γραφή το κεφάλαιο ¨έρωτας" ή "ερωτισμός", ή " αισθησιασμός" είναι ανύπαρκτο και εν πολλοίς αναθεματισμένο, ο Μάρξ είπε ότι η ιστορία κινείται αποκλειστικά από την οικονομία κλπ.
Βλέπετε ότι η κάθε θεωρία όλων των παραπάνω, κάπου εστιάζει, λέγοντας ότι τελικά ο άνθρωπος είναι ...ΑΥΤΟ!
Εσάς σας καλύπτει αυτό; Ναι ή όχι και γιατί. Χωρίς συνωμοσιολογίες και ρατσισμούς. Εξάλλου, όλες οι παραπάνω θεωρίες είναι κορυφαίες και η συνεισφορά τους τεράστια!

Ανώνυμος είπε...

Μα ήδη σου απάντησα. Όχι βέβαια και δεν με καλύπτει, γιατί ο άνθρωπος δεν είναι ένα μόνο πράγμα. Αυτό που κάνουν όλοι αυτοί που λες είναι ότι απλά εστιάζουν μόνο σε μία πλευρά.

suncitizen είπε...

Όλοι οι παραπάνω, πράγματι κύκνε, θεωρούν ότι μία και μόνη παράμετρος του ανθρώπου ουσιαστικά επιρρεάζει όλες τις άλλες και καθορίζει τα πάντα.
Συμφωνώ με αυτό που λές ότι "ο άνθρωπος δεν είναι ένα μόνο πράγμα"

THANOS είπε...

το ότι ήταν εβραίοι ήταν πια ασήμαντη ομοιότητα, καθένας εκφράζει άλλο χώρο, άλλη εποχή, άλλη κοσμοθεωρία. Αν θέλεις και την Αριστοτελική άποψη, 'των πολλών επιδίωξη η ηδονή, των εκλεκτών η δόξα, των επίλεκτων η αρετή'. Διαλέγεις και παίρνεις

suncitizen είπε...

Θέλω τη δική σου άποψη Θάνε, όχι του Αριστοτέλη. Πιστεύεις ότι ο άνθρωπος καθορίζεται από ένα και μόνο παράγοντα που επιρρεάζει καθοριστικά όλους τους άλλους;

George Tsitiridis είπε...

ola ston anthropo einai o anthropos..

suncitizen είπε...

χαχα γεια σου πισωγλέντη-Αβραμόπουλε με τις διπλωματικές απαντήσεις!

THANOS είπε...

o pisiglendis vlepw einai tis pythagoreias sxolis: pan metron, anthrwpos esti.
o anthrwpos einai ola ta anwterw: armonia psyxikis, swmatikis, noitikis, synaisthimatikis leitourgias. einai to swma tou,i agapi, i oikogeneia, oi filoi, ta viwmata, oi gnwseis tou, to perivallon opou zei, o politismos kai oi idees tou, i eleytheria kai i aytoteleia. anekathen sixainomoun tis thewries tis psyxologias. o anthrwpos den erminevetai me dogmata kai kanones

suncitizen είπε...

Θάνε, πιστεύω ότι η ψυχολογία είναι χρήσιμη. Η Επιστήμη είναι ένας καλός μπούσουλας. Όμως ο άνθρωπος είναι αρκετα χαοτικό όν, "Άβυσσος η ψυχή του ανθρωπου" θα πει ο Καζατζάκης.
Και για το λόγο αυτό, δεν πιστεύω ότι τον άνθρωπο καθορίζει μία και μόνη παράμετρος. Σε ό,τι αφορά τους Πυθαγόρειους, μην ξεχνάς ότι μετά τους Φυσικούς Φιλοσόφους που γέννησαν την επιστήμη και τον ορθό λόγο, οι Πυθαγόρειοι εισήγαγαν στην επιστήμη και πάλι τη θρησκεία και το μυστικισμό. Πιστεύω ότι είναι λάθος. Όχι γιατι δεν πιστεύω στη θρησκεία και το Θεό, αλλά επειδή πιστεύω ότι η επιστήμη πρέπει να αποδεικνύει αυτά που λέει και κινείται σε διαφορετικό χώρο από τη θρησκεία. Έχει διαφορετικές πρακτικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ντε και καλά, ότι η λογική του ανθρώπινου εγκεφάλου θα μας οδηγήσει στην ουσία της ζωής και της δημιουργίας. Παρόλα αυτά είναι ένας ασφαλής μπούσουλας.

the boy with the arab strap είπε...

οι τρεις πρώτοι με τις θεωρίες τους οδήγησαν πολύ κόσμο σε πολέμους , ακομη και τώρα και ο τέταρτος στα ψυχιατρεία . δεν με εκφράζουν οι ιδέες κανενός εκ των τεσσάρων.

suncitizen είπε...

~~~...~~~ οι πόλεμοι προϋπήρχαν όλων αυτών. Αφορμές βρίσκουν οι άνθρωποι(όλων των θρησκειών, φυλών ιδεολογιών και γλωσσών) για να κάνουν πολέμους και να κερδίζουν πλούτο κάθε είδους και εξουσία.
Πόλεμο κάνουν και τα ζώα εξάλλου, για να οριοθετησουν την περιοχή τους και να εξασφαλίσουν το φαϊ και το ζωτικό τους χώρο.
Όμως το ερώτημα είναι το αν πιστεύεις ότι ο άνθρωπος τελικά καθορίζεται από μία και μόνη παράμετρο που είναι κάποια από αυτές, ή κάτι άλλο.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Συμφωνώ άλλωστε κάποτε είχα δει σε μία διαδήλωση ακροδεξιών εβραίων ένα σύνθημα που έλεγε: "όταν εμείς χτίζαμε τον ναό του Σολομόντα εσείς (οι Δυτικοί) τρώγατε βελανήδια".

suncitizen είπε...

ΙωάννηΚ οι ακροδεξιοί όλων των φυλών, γλωσσών και χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών είναι ίδιοι. Θεωρούν τη φυλή-γένος-χώρα-έθνος τους ανώτερο όλων,συχνά εξωγήινο ή ακόμα και θεϊκό. Έλληνες και Βάρβαροι, Ισραηλίτες και Έθνη, Αρία Φυλή και κατώτερες φυλές κλπ...
Και όλοι όποτε επικρατούν έχουν το ίδιο τέλος. Την απόλυτη καταστροφή των ιδίων και του κράτους τους...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Τα κόμματα της άκρας-δεξιάς έχουν πολλά κοινά μαζί τους, το μίσος για τον άλλο, αλλά έχουν και διαφορές. Στην Ελλάδα το λΑΟΣ έχει σαν βασικό συστατικό του την θρησκεία (η "παραδοσιακή" Ελληνική άκρα-δεξιά ήταν φιλό-βασιλική) στο Βέλγιο όμως η Φλαμανδική άκρα-δεξιά είναι ενάντια της μοναρχίας μιας και θέλουν να αποκοπεί η Φλάνδρα από το Βέλγιο μιας και στο Βέλγιο ο βασιλιάς είναι το σύμβολο της ενότητας του κράτους. Στην Γαλλία για το Front National η θρησκεία ή η βασιλεία δεν είναι σημαντικές παράμετροι οπότε του "μένει" το μίσος για τους "άλλους"...

suncitizen είπε...

Αυτό που είπα είναι ότι κοινό (και επικινδυνο) χαρακτηριτικό των ακροδεξιών είναι ότι το γενος-κρατος-φυλή-έθνος τους είναι υπεράνω όλων. Προφανώς, τα λοιπά προσαρμόζονται ανάλογα τις πολιτικές περιστάσεις.

ΕΛΛΗΝ VS ΧΑΟΣ είπε...

o anthropos ine ena sibantiko kytaro...

diavase idika tis teleftees selides apo ta apagoreumena kimena tis o.e.a.

http://ellhnkaichaos.blogspot.com/2009/01/blog-post.html

suncitizen είπε...

@ΈλληνVs Chaos
Καταρχήν κείμενα χωρίς ονόματα είναι άκυρα.
Δεύτερον, η οργάνωση για την ελληνική ανασυγκρότηση θα κάνει ανασυγκρότηση τινάζοντας την Ελλάδα στον αέρα;
Τρίτον, η γλώσσα τους μοιάζει με εκείνη της Επαναστατικής Σέκτας , που μου θυμιζει παιδιά του σχολείου στη νοημοσύνη που κάνουν πλάκα.
Και τέταρτον διάβασε το παρακάτω άρθρο αρχαίο πνεύμα και εθνικισμός για να καταλάβεις πως ο εθνικισμός μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια χώρα μισητή από όλο τον πλανήτη.

Ανώνυμος είπε...

Ta panta ston anthrwpo einai h agaph kai o sevasmos pros tous synanthrwpous tou.