Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

"Ανώτεροι" και "Κατώτεροι" λαοί

Όταν κανείς ακούει το χαρακτηρισμό: "ανώτερος λαός", το μυαλό του πάει  σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Αγγλία, η Αυστραλία κλπ.
Όταν ακούει το χαρακτηρισμό "κατώτερος λαός", το μυαλό του θα πάει σε χώρες κάπου στην Αφρική, ίσως στη μέση ανατολή κλπ.
Όμως έχει αποδειχθεί ότι στην πραγματικότητα, γονιδιακά, βιολογικά δεν υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι άνθρωποι. Δηλαδή, δεν υπάρχουν  λαοί γενετικά σχεδιασμένοι με περισσότερες ικανότητες και λαοί που έχουν λιγότερες... Ο μόνος που πραγματικά είχε λιγότερες δυνατότητες ήταν, λογουχάρη, ο Νεάντερνταλ, που εξαφανίστηκε και έδωσε στη θέση του στο Homo Sapiens. Ήταν αδύνατο να επικρατήσει έναντι του τελευταίου. Ο Sapiens είχε περισσότερες πνευματικές δυνατότητες και επικράτησε.

Βλέπουμε να υπάρχουν γιατροί, δικηγόροι, φυσικοί, μαθηματικοί, επιτυχημένοι καλλιτέχνες από όλες τις φυλές του κόσμου. Δεν υπάρχει, συνεπώς, φυλή με κατώτερες δυνατότητες.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι δεν υπάρχουν κατώτεροι και ανώτεροι λαοί, όμως όλοι οι λαοί μπορούν να αναδειχθούν σε "ανώτερους" και όλοι μπορούν να ξεπέσουν σε "κατώτερους". Το μυστικό είναι στον τρόπο σκέψης.
Το παράδειγμα του Γαλιλαίου είναι κλασσικό. Την ώρα που ο Γαλιλαίος στο νότο  έδινε μάχη για τη ζωή του λέγοντας το αυτονόητο, στο βορά η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης είχε κατοχυρωθεί. Οπότε ο βοράς για αιώνες, μέχρι και σήμερα, διοικούσε και διοικεί την Ευρώπη και τον κόσμο... Κάτι αντίστοιχο με το Γαλιλαίο συμβαίνει σήμερα στις Ισλαμικές χώρες.

Και για να μη μιλάω για ξένους, ας δούμε την τραγωδία της Ελλάδας. Σκέφτηκε ποτέ κανείς ότι αυτά που τραβάμε είναι απλά προϊόν του τρόπου  σκέψης μας; Όταν κανείς δε θέλει να πληρώνει φόρους, αλλά αποφεύγει με κάθε τρόπο την πληρωμή, πως θα γίνει δίκαιο το φορολογικό σύστημα; Όταν  το όνειρο είναι να μπει το παιδί μου στο Δημόσιο για να κάθεται (!!!) ή το όνειρο κάθε επιχειρηματία είναι η φοροδιαφυγή, η εισφοροαποφυγή, η φοροκλοπή κλπ κλπ κλπ πως να έρθει η ρημάδα η ανάπτυξη στον έρμο τούτο τόπο; Όταν επι δεκαετίες βγαίνανε στη σύνταξη στα σαράντα και στα πενήντα, ποιός να δουλέψει για να παίρνουν σύνταξη επι τόσα χρόνια τόσοι νέοι; Μετά γινόμαστε έρμαιο του ΔΝΤ, του Σόιμπλε και του καθενός. Αν δει κανείς απέξω επιπόλαια τους νεοέλληνες, θα τους χαρακτηρίσει εύκολα ένα "κατώτερο" λαό. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε ένας λαός με κατώτερη παιδεία. Δηλαδή, οι στόχοι μας είναι λάθος και οδηγούν στην καταστροφή του συνόλου, ελπίζοντας πως ατομικά θα σωθούμε. Όταν μάθουμε να σκεφτόμαστε σωστά, θα γίνουμε ένας "ανώτερος " λαός. To ίδιο ισχύει, φυσικά, και για τους άλλους λαούς. Όλα είναι στο μυαλό και στην Παιδεία.
αγανακτισμένοι

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η παιδεία είναι σίγουρα πάνω απο όλα.Δικαιολογω βέβαια τους Έλληνες που φοροδιαφεύγουν για να γλιτώσουν απο μια κλεπτοκρατική χώρα που επιβραβεύει τουε μέτριους ελληναράδες και απαξιώνει την αριστεία και τον μόχθο.Δεν είναι τυχαίο που στο εξωτερικό διαπρεπουμε.Οσο για κάποιους λαούς δυστυχώς ακομα και αν μορφωθούν δεν προσαρμόζονται με τίποτα κρατώντας τις κακές συνήθειες που κουβαλάνε απο τα μέρη τους.Κι αυτό δεν είναι θέμα παιδείας αλλά θέμα νοοτροπίας.

suncitizen είπε...

Δε θεωρώ ότι κάποιοι λαοί αν μορφωθούν δε θα αλλάξουν.
Το ερώτημα είναι ποιοί δε θέλουν να μορφωθούν οι λαοί. Συνήθως είναι κάποιες εσωτερικές ελίτ που θέλουν να έχουν αμόρφωτους σκλάβους, ή κάποιες υπερδυνάμεις που θέλουν τα κράτη αυτά να είναι άμεσα εξαρτώμενα από την τεχνολογική - επιστημονική ανωτερώτητά τους.

Συμφωνώ ότι στην Ελλάδα οι μέτριοι διοικούν. Το πρόβλημα είναι στη διοίκηση και στην οργάνωση. Από μία εταιρία ως και μία κυβέρνηση. Από την άλλη, όταν κάποιος προσπαθήσει να βελτιώσει κάτι, αμέσως τον εκπαραθυρώνουν και η μεταρρύθμιση ματαιώνεται. Την Ελλάδα κυβερνούν συντεχνίες. Από το 1821 ως και τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Η μόνη μας ευκαιρία να αλλάξουμε θα ήταν η ενωμένη Ευρώπη αλλά τώρα πέταξε το πουλάκι.Καταλαβαν οι Ευρωπαίοι ότι μείναμε στην εποχή των κοτζαμπάσηδων και μας κουνάνε μαντίλι.Τελικα τα 400 χρόνια μας διέλυσαν.....

suncitizen είπε...

Η δικαιολογία των 400 χρόνων είναι τραγική.
Θυμίζει αυτή του Έλληνα γκέι που για τον κακό του τον καιρό νομίζει ότι του φταίει η Εκκλησία (που δεν πάτησε ποτέ. Πως τον επηρέασε;), η Πολιτεία, οι Θεσμοί, η Κοινωνία και δε συμμαζεύεται...
Από τα 400 χρόνια έχουν περάσει άλλα 200 και ακόμα επικαλούμαστε τα 400...

Ανώνυμος είπε...

Άλλιως όμως σκέφτεται ο Ελλαδίτης γκει η στρειτ αλλιώς ο κοσμοπολίτης Έλληνας.Μαλλον δεν είναι θέμα νοοτροπίας αλλά το πως διαλέγεις να προσαρμοστείς στο περιβάλλον που ζεις.

suncitizen είπε...

Μα και η προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα είναι αλλαγή νοοτροπίας επί της ουσίας, έστω και τυπικά.