Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

H Φούσκα του Καπιταλισμού.

Ζόυμε στην εποχή που οι φούσκες σκάνε.
Και όχι μόνο στην Ελλάδα μας.
Θυμίζω ότι το κακό ξεκίνησε με το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων εις τας Η.Π.Α., επι αυτοκράτωρος (ή καλύτερα κοσμοκράρωρος) Γεωργίου Βούσσου του δευτέρου...
Στην Ελλάδα μας έσκασε η φούσκα του χρηματιστηρίου πιο παλαιά, μαζί με τα όνειρα του κάθε μικρομεσαίου, μικρο-μικρού και εν γένει κάθε πικραμένου Έλληνος που πίστεψε ότι ο καπιταλισμός θα αυτοκαταστραφεί, κάνοντάς τον πλούσιο εν μιά νυκτί, επειδή αγόρασε μετοχές - φούσκες...
Στην προηγούμενη ανάρτηση έκανα λόγο για το σκάσιμο της φούσκας της φαντασμένης Ελληνίδας, που πίστευε ότι θα ζήσει ζωή "Δυναστείας", αλλά και του Έλληνα BTM που κατάντησε ανέραστος περιμένοντας να ζωντανέψει η τσόντα και οι πορνοστάρ που βλέπει όταν θέλει να ικανοποιηθεί ερωτικά...

Όλα αυτά αγαπητοί μου αναγνώστες δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε συμπτωματικά.
Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η φιλοσοφία της ύπαρξης του καπιταλισμού, δηλαδή του μόνου οικονομικού συστήματος που επιβίωσε στον κόσμο, αφού οι αριστεροί μετατράπικαν σε χούντες, άσχετα αν στα καπιταλιστικά κράτη αυτοί κόπτονται ότι αγωνίζονται για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έτσι και βγουν στην εξουσία οι αριστεροί, η δημοκρατία έχει φύγει από το παράθυρο οριστικά.

Ποιά είναι λοιπόν η βάση του καπιταλισμού; Μα η φούσκα φυσικα! Που θα πει ότι λέγε φούσκες και πούλα σκουπίδια, αρκεί να πουλάς να κινείται η αγορά! Δάνειζε στον αέρα δεξιά κι αριστερά και παίρνε δάνειο για να ξεπληρώνεις τα δάνεια των δανείων ώ δάνεια...
Και η φούσκα μεγαλώνει....

Ο Βορράς της Ευρώπης, λοιπόν, που τώρα μας αναθεματίζει με βδελυγμία, είναι αυτός που μας έδινε δάνεια στον αέρα (ενώ φυσικά ήξερε) για να αγοράζουμε με τη σειρά μας προϊόντα και να παρουσιάζει ο Βορράς -και εμείς- ανάπτυξη! Μια απατηλή και ψεύτικη ανάπτυξη, στην οποια στηρίζεται ο καπιταλισμός.

Μας δάνειζαν κι εμείς αγοράζαμε BMW, Mercedes, OPEL, AUDI, Renault, Peugeot, Phillips κλπ. Για να μην αναφερθώ στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, που τους είπε στο ευρωκοινοβούλιο ο Μπεντίντ...

Αν, λοιπόν, ψάχνετε την αιτία της παρακμής μας, είναι το ίδιο το οικομομικό μας σύστημα που μας μαθαίνει να πουλάμε σκουπίδια για χρυσάφι και να στηριζόμαστε στο ψέμα. Κι αυτό στη συνέχεια, μεταφέρεται και στους ανθρώπους. Είτε είναι γυναίκες, είτε άντρες, είτε gay, είτε str8...

Όμως, κάποια στιγμή οι φούσκες σκάνε. ¨Ημασταν οι άτυχοι κι έλαχε στη γενιά μας...
Καλό κουράγιο...

11 σχόλια:

sCaTterBraiN είπε...

δεν είναι μόνο ότι σπάνε - προκαλούν και οικολογική καταστροφή στο μεταξύ.
(αν πάντως με 'αριστερούς' εννοείς το κκε, αδικείς πάρα πολύ την έννοια).
;-)

CsLaKoNaS είπε...

Είναι πολύ σωστή η προσέγγισή σου αν όπου "Καπιταλισμό" βάλεις το "Κευνσιανικού τύπου Καπιταλισμο". Μπορεί να φαίνεται ασήμαντη παρατήρηση αλλά δεν είναι!

Να είσαι καλά!

suncitizen είπε...

scattered.
Ναι πράγματι.
Η Υπερπαραγωγή και υπερκατανάλωση σκουπιδιών παντώς είδους, προφανώς γεννά σκουπίδια που πετιώνται στη φύση. Δεν εννοώ το ΚΚΕ συγκεκριμένα.
Εννοώ κάθε αριστερή ιδεολογία που καταπνίγει κάθε αντίθετη φωνή και εγκαθιστά απολυταρχικά καθεστώτα.

cslakonas
Καλωσήρθες στο blog.
Περιγράφω τον καπιταλισμό που ζούμε. Δε θα κολήσω στα ονόματα. Αυτά είναι για τους ειδικούς επιστήμονες. Εμένα με ενδιαφέρει αυτώ που βλέπω και βιώνω. Αυτό περιγράφω.

CsLaKoNaS είπε...

Αυτό που περιγράφεις είναι το μοντέλο ανάπτυξης που έχει υιοθετηθεί από τα περισσότερα κράτη. Αυτή είναι πάνω κάτω η θεωρία που από στεγνό οικονομικό μοντέλο πέρασε στην πραγματικότητα και τη βιώνουμε σε όλο της το μεγαλείο (ή την τραγικότητα) και πέρα από τα άυλα οικονομικά μεγέθη. Η φούσκα που έγινε τρόπος ζωής. Γι αυτό είναι πολύ ωραίο το κείμενό σου, γιατί περιγράφει αυτό ακριβώς.

Σε ό,τι αφορά πάντως την Ελλάδα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά αφού αυτή η χώρα αυτή ζούσε για χρόνια πάνω από τις δυνάμεις της με δανεικά.

Τέλος, η Μαρξιστική ιδεολογία είναι μία "δομικά" ανελεύθερη κοσμοθεωρία.

Καλώς σε βρήκα :)

suncitizen είπε...

CSLakonas
πέρα από το ότι ζούμε με δανεικά στην Ελλάδα χρόνια τώρα πάνω από τις δυνάμεις μας, υπάρχουν και παρασιτικές νοοτροπίες αιώνων, διαφθορά αλλά και νεποτισμός και διαπλοκή. Για να μην ξεχάσω το δογματισμό, τις συντεχνείες και τα συμφέροντα.
Οπότε κάπως έτσι έγινε το εκρικτικό μείγμα.

Η Μαρξιστική θεωρία είναι ανελεύθερη. Ενώ προσπαθεί να υπερασπιστεί τον αδύναμο προλετάριο, από την άλλη, του στερεί οποιαδήποτε ελευθερία και δίνει απόλυτη εξουσία στο κόμμα.
Η ιστορία δείχνει ότι έχει εφαρμοστεί μόνο σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης, όπως στη Ρωσσία του 1917. Σε μέτριες ή και καλές συνθήκες , δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή από το λαό.
Γι αυτό το κεφάλαιο πρέπει να προσέχει τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ποιότητα ζωής των πολιτών, διότι διαφορετικά γίνονται εκρήξεις...

CsLaKoNaS είπε...

@suncitizen

Συμφωνώ με όλα αυτά που λες. Σε ό,τι αφορά της διαφθορά και τη διαπλοκή, αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς πως η Βυζαντινή Αυτοκρατορία υπήρξε επί 12 αιώνες ακριβώς έτσι! Με διαππλοκή και διαφθορά!
Επίσης, χρησιμοποιήσα τη λέξη "κοσμοθεωρία" θέλοντας να τονίσω τον περίφημο Ιστορικό Υλισμό που είναι η βάση του Μαρξισμού, σύμφωνα με τον οποία η Ιστορία κινήται με νόμους (!!) υποβιβάζοντας τον Άνθρωπο, την ψυχή και το πνεύμα του σε μία άχαρη μαριονέτα που θέλοντας και μη δουλεύει με βάση αυτούς τους νόμους.

Σκέτη θρησκεία δηλαδή...

Να είσαι καλά! :)

suncitizen είπε...

Σκέτη θρησκεία λες;
Η θρησκεία λέει ότι όλα γίνονται εξαιτίας της απόφασης ενός ανεξιχνίαστου και ανεξερεύνητου Θεού και οδηγεί εύκολα σε μοιρολατρία.
Ο Υλισμός πάλι, πιστεύει στους νόμους που λες, δηλαδή ότι αν εξερευνήσουμε τους νόμους μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε και να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας...

Προσωπικά, πιστεύω ότι υπάρχει ένας παράγοντας ανεξάρτητος από εμάς που τον ονομάζεις όπως θέλεις. Άλλοι τον λένε "Τύχη", άλλοι "Θεο". Αλλά θεωρώ ότι όταν εμείς δεν κάνουμε το καθήκον μας, δηλαδή σωστή και οργανωμένη προσπάθεια, τότε είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχουμε τους στόχους μας. Παρόλα αυτά, υπάρχει και ένας παράγοντας που κάποιες φορές ανατρέπει τα πάντα, άσχετα από τη δική μας προσπάθεια

Ephemeron είπε...

Και αλλες χωρες δεν τα πανε καλα, ας μην το ξεχναμε...
Αλλα η αληθεια ειναι οτι μερικες φορες οταν διαβαζω ή ακουω διαφορα που βγαινουν στη φορα για την ελληνικη πραγματικοτητα, μενω αφωνος... οχι οτι εδω ολα πανε υπεροχα, χα-χα οχι βεβαια, αλλα μερικες ελληνικες ιστοριες που βγαινουν στο φως, ακουγονται σαν εχουν ξεπερασει καθε σεναριο φαντασιας...
Καλο Σαββατοκυριακο!

suncitizen είπε...

Εφήμερε και αλλού δεν πάνε καλά. Αυτό λέω κι εγώ. Το όλο σύστημα είναι φούσκα διεθνώς.
Αυτό ήρθε και έδεσε με την Ελληνική προχειρότητα και απατεωνιά και έγινε το πιο εκρηκτικό μείγμα.

Καλή Εβδομάδα.

politikes gnorimies είπε...

Όταν ζεις με δανεικά στο βάθος του τούνελ θα βρεις την καταστροφή. Δεν σου φταίει ο καπιταλισμός για την δική σου απληστία, και ροπή προς την κλεψιά και απατεωνιά.

suncitizen είπε...

politikes gnorimies

Σίγουρα το έχω πεί ότι ειδικά εμείς εδω έχουμε μια παρασιτική νοοτροπία που όσα λεφτα και αν μας δώσουν, εξαφανίζονται σε μίζες κλπ.

Παρόλα αυτά, η εντελώς ελεύθερη και ανεξέλεγκτη αγορά που αυτορυθμίζεται , την οποία υποστήριξε ο Μπους ,ήταν εκείνη που επέτρεψε στους καιροσκόπους και τους άπληστους να διαλύσουν ολόκληρη την υφήλιο.