Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Η ολοκληρωτική κατάκτηση ενός ανθρώπου


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σχέσεις σήμερα περνάνε κρίση.
Επίσης, είναι σίγουρο ότι στις μέρες μας η εξωτερική εμφάνιση παίζει πρωτεύοντα ρόλο περισσότερο από ποτέ για τους πιο πολλούς.
Σκεφτόμουν , λοιπόν, ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να παρομοιαστεί με μία πόλη οχειρωμένη με διάφορες σειρές από τείχη.
Ενα εξωτερικό τείχος και κάποια εσωτερικά.
Το εξωτερικό τείχος είναι ακριβώς η εξωτερική εμφάνιση και το σεξ. Εκεί, δηλαδή, που στοχεύουν οι περισσότεροι σήμερα, άσχετα με το τι λένε.
Τα εσώτερα τείχη είναι η προσωπικότητα, η επικοινωνία, οι τρόποι, οι συνήθειες κλπ

Για να κάνεις, λοιπόν, μια βιώσιμη σχέση, πρέπει να καταλάβεις την πόλη ολοκληρωτικά, εκπορθώντας όλα τα τείχη.
Οι περισσότεροι, όμως, απλά καταλαμβάνουν το εξωτερικό τείχος και πιστεύουν ότι η πόλη έπεσε.
Έτσι, λοιπόν, συνεχίζοντας την παρομοίωση, δίνουν εντολή στο "στρατό" τους να σταματήσει τον αγώνα και να αρχίσει τα πανηγύρια για την άλωση της πόλης. Οι στρατιώτες, ψήνουν αρνιά, πίνουν κρασί, μεθάνε, χορεύουν,κάνουν καταχρήσεις.
Όμως, ο "εχθρός" από τα εσώτερα τείχη που δεν έχουν καταληφθεί, σιγά σιγά αποδεκατίζει το στρατό του "εισβολέα".
Ξαφνικά, οι στρατιώτες συνειδητοποιούν ότι έχουν μείνει ελάχιστοι και τρέπονται σε φυγή, αφήνοντας και πάλι την πόλη ελεύθερη...
Μόλις σας περιέγραψα μια τυπική αποτυχημένη σύγχρονη σχέση...
Βέβαια ο λαϊκός ποιητής και βάρδος με είχε προλάβει τραγουδώντας " άστρο της ζωής μου άστρο, η καρδιά σου είναι κάστρο..."

Περιμένω σχόλια :))))

15 σχόλια:

Athanasios Int είπε...

Ναι πολύ πραγματικό και πολύ εύστοχο...απλά θα προσθέσω πως υπάρχει τόσος μηδενισμός που για πολύ κόσμο όλα αυτά είναι μια ουτοπία -ένα παιχνίδι....εγώ ξέρω ότι μια σχέση την «δουλεύεις» συνεχεία...πότε πολύ πότε λιγότερο...και πάντα συμβάλουν στα καλά και τα άσχημα και οι δυο, ίσως με όχι ισόποσα ποσοστά αλλά σίγουρα και οι δυο. Ας πουν άλλοι τα δικά τους καλύτερα δεν θα ήθελα να πω περισσότερα σε τέτοιο θέμα

life_traveller είπε...

Μπα εγώ λέω οτι κανένας στρατός δεν μπαίνει στον κόπο να εισβάλει... τα κάστρα αντικρύζουν το ένα το άλλο... κάποια στιγμή μέσω απεσταλμέων "κλείνουν" μια χαλαρή συμμαχία.. κάνουν κοινές γιορτές, εκδρομές στην ύπαιθρο και ίσως επενδύσεις.. και μετά ένα ωραίο πρωινό, συχνά διαλύουν την συμμαχία... χωρίς ποτέ να έχουν μπεί στον κόπο να περιπλανηθούν ο ένας στα ενδότερα του κάστρου του συμμάχου τους!

suncitizen είπε...

hug
Σωστά λές ότι επικρατεί μηδενισμός.
Τόσος μηδενισμός, μάλιστα, που οι λέξεις και οι έννοιες έχουν χάσει πια το νόημα τους. Αυτοί , λοιπόν, που πιστεύουν ότι ψάχνουν σχέση, αν τους πεις να περιγράψουν αυτό που ψάχνουν, θα διαπιστώσεις ότι απλά δεν έχει καμία σχεση με αυτο που λέγεται σχέση :) Είναι μια εγωιστική ωφελιμιστική ουτοπία κυρίως με βάση το σεξ και την καλοπέραση.

life traveler
Δε συμφωνώ. ΤΟ σεξ είναι ανάγκη ζωτικής σημασίας. ΓΙ αυτό και σίγουρα θα εκστρατεύσουν για να καταλάβουν ένα κάστρο. Παρόλα αυτά, πολύ ελάχιστοι είναι σε θέση να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ σχέσης και σεξ.

karkinos7 είπε...

Ηθελημένα δε βλέπουμε τη διαφορά μεταξύ τους,καθώς αδυνατούμε να προσπαθήσουμε το ουσιαστικότερο της σχέσης απο το εύκολο του σεξ.
Στον αστερισμό της νοοτροπίας αυτής δε ζούμε,τουλάχιστον να μην έχουμε και παρωπίδες!
Την Καλημέρα μου!

life_traveller είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Το μόνο, που ποτέ δεν κατάλαβα, όσο κι αν μεγάλωσα, είναι το γιατί οι ανθρώπινες σχέσεις πρέπει να είναι πόλεμος, παιχνίδια επιβολής... Ακόμη και το ίδιο το σεξ το ερμηνεύουμε συχνά, πάντα, με όρους επιβολής, ενώ δεν θάπρεπε νάναι παρά μια κορύφωση ένωσης, όχι σημάδι ιδιοκτησίας, περιορισμού του άλλου εντός των τειχών, που του χτίζουμε γύρω του.

Not me είπε...

Μ άρεσε η παρομοίωση.Μόνο που ακόμα κι αν κάποιος "καταλάβει" την πόλη/κάστρο,πάντα υπάρχουν κρυφά μονοπάτια που ποτέ δεν θα ανακαλύψεις.Και αυτό είναι η μαγεία των σχέσεων για μένα.
Ναι οι σχέσεις είναι ρηχές όταν αφορούν "ρηχούς" ανθρώπους.Το ποιά πόλη θα επιλέξεις να "καταλάβεις" θα έπρεπε πρώτα να ρίξεις μια γρήγορη ματιά με ένα γυροκόπτερο πάνω από αυτήν για να δεις αν αξίζει ή όχι..

suncitizen είπε...

gaykarkine!
ο σύγχρονος άνθρωπος αγνοεί τη λεγόμενη συναισθηματική νοημοσύνη που διαθέτει. Πιστεύει ότι είναι απλά ένα βιολογικό ον με πολύ βασικές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιεί απλά και πρακτικά. Έτσι, δε ζει σαν άνθρωπος και γι αυτό είναι λειψός.

Αστεροιδ
Είναι προφανές.
Διότι καλείσαι να "κατακτήσεις" τον άλλο. Πολλοί θα προσπαθήσουν, αλλά ένας θα είναι ο τυχερός. Όπως ακριβώς το ωάριο και τα σπερματοζωάρια. Γίνεται μάχη και τελικά ένα περνάει όλα τα τείχη και μπαινει. Τα λοιπά, πανηγυρίζουν απ έξω μέχρι που πεθαίνουν. Υπάρχει, λοιπόν, ανταγωνισμός. Δε μπορεις να ερωτευτείς χιλιάδες και να έχεις σχέση με χιλιάδες. Για το λόγο αυτό, πρέπει να επιλέξεις αυτόν που θα σε "αλώσει". Δηλαδή θα εκπορθήσει τα τείχη της ψυχής και του σώματός σου.

Νοτ me
Εσύ αναφέρεσαι στο τι θα γίνει μετά την κατάληψη. Εγώ πάλι αναφέρομαι στην ψευδοκατάληψη που κάνουν πολλοί σήμερα, πιστεύοντας ότι έχουν σχέση.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Την κατάκτηση - με την καλή της, όμως, έννοια - στην αρχή μιας σχέσης μπορώ να την κατανοήσω... ειδικά όταν πρόκειται για αλληλοκατάκτηση, για αμοιβαίο "παιχνίδι πολέμου", που στοχεύει σ' ό,τι καλύτερο και για τους δύο.
Ωστόσο, πολύ συχνά, αυτή η αρχική κατάκτηση εκλαμβάνεται ως απλώς το πρώτο στάδιο, η πρώτη μάχη ενός πολέμου διαρκείας κι ακολουθούν μικρές και μεγάλες μάχες καθημερινές, που δεν στοχεύουν σε τίποοτε καλό, παρά μόνο στην επιβολή του ενός επί του άλλου, στην τελική ολοκληρωτική επικράτηση, στην αφομοίωση του ενός από τον άλλο... Κι αυτό μοιραία ενεργοποιεί αμυντικούς μηχανισμούς κι επιθετικές συμπεριφορές, υπονομεύει την σχέση, τον δεσμό, τον εμποδίζει να προχωρήσει... Νέα τείχη υψώνονται, που δυσκολεύουν ή ακυρώνουν την επικοινωνία κι οποιανδήποτε έννοια του "μαζί".
Δεν είναι πόλεμος οι σχέσεις ούτε καν αγώνας δρόμου, όπου ένας πρέπει να τερματίσει πρώτος ή να θριαμβεύσει... Αν δεν είναι συμπόρευση, δεν είναι τίποτε!..
Καλή σου μέρα!
;-)

George Tsitiridis είπε...

ta eipes kai sto blog mou
then exoume tin koultoura ton sxeseon ousias...
eimaste akoma stin epifaneia...
distixos

Unknown είπε...

Πιστεύω ότι σε μία σχέση πάντα πρέπει να υπάρχουν μυστικά μονοπάτια να ανακαλύπτουμε συνέχεια.

Τώρα πριν την κατάληψη του κάστρου αν πέσουμε κι έξω έτσι είναι τα πράγματα.

Και λίγο ρίσκο δεν βλάπτει.

Μες την ζωή είναι όλα.
Καλησπέρα

sCaTterBraiN είπε...

μ' άρεσε η παρομοίωση. θησαυρούς πάντως μπορείς να βρεις στα πιο απρόσμενα μέρη. απλά θέλει λίγη τύχη.
φιλιά!

suncitizen είπε...

Asteroid
Πράγματι, απο τη στιγμή που είσαι με ένα άνθρωπο, η ανεξαρτησία σου μειώνεται. Οπότε, από εκεί και περα αρχίζει ένας αγώνας, ώστε να μην είσαι σκλαβος, αλλά ούτε και μόνος.
Αυτό που εννοώ όμως είναι το να κατακτήσεις, το να σου παραδώσει ο άλλος ολοκληρωτικά τον εαυτό του και σα σώμα, αλλά και σαν πρόσωπο και οντότητα. Και αυτό θα το κάνει με εμπιστοσύνη και χαρά όταν είσαι ο άνθρωπος του.

Pisoglenta
Εσύ που είσαι πιο οργανωμένος και έχεις μεγαλύτερη απήχηση, να πετάς όλο και περισσόερο την ιδέα, αλλά και τις προϋποθέσεις για σοβαρές ανθρώπινες σχέσεις.

Bear και scatteredbrain
Αλληλοσυμπληρώνεστε!
Κρυμμένους Θησαυρούς μπορεις να βρείς σε οποιοδήποτε κάστρο που έχεις καταλάβει, ώστε να μην πεσεις σε ρουτίνα.

Ephemeron είπε...

Θα συμφωνησω με το σχολιο σου που αφησες στο blog του pisoglendi...

"Την τεράστια ανωριμότητα των gay στην Ελλάδα για οτιδήποτε περισσότερο από την ξεπέτα. Οι περισσότεροι γκει δε μπορούν να ξεχωρίσουν στο μυαλό τους την ξεπέτα, το fuckbuddy, τη σχέση, τον κολητό , το φίλο κλπ."

Και εγω ακουω μερικα και δεν μπορω να τα καταλαβω...
"Ο ταδε και ο ταδε εχουν λεει 5 χρονια σχεση, παρ ολο οτι δεν μενουν μαζι, και παρ ολο οτι και οι δυο πανε με αλλα ατομα"
Συγνωμη αλλα αν αυτο ειναι σχεση εγω ειμαι το φαντασμα του Κωνσταντινου Καναρη!
Νομιζω πιο σωστο ειναι να πει κανεις... "οχι, δεν εχω σχεση, μενω μονος μου, βρισκομαι με διαφορους, αλλα βλεπω περισσσοτερο τον ταδε" και οχι "εχουμε σχεση" και κουραφέξαλα...

suncitizen είπε...

χαχα ωραία τα λες Εφήμερε!
Αυτό που θέλουν να πουν αυτοί με τις μακροχρόνιες ανύπαρκτες σχέσεις , πιστεύω είναι ότι το ερωτικό μέρος της σχέσης έχει τελειώσει, αλλά επειδή ξέρουν την ανωριμότητα που υπάρχει γύρω τους στην Ελλάδα και φαντάζονται ότι θα περάσουν πολλά χρόνια μοναξιας πριν ξανακάνουν σχέση (αν κάνουν ποτέ), κρατάνε τον παλιό τους "σύντροφο" για παρέα και σημείο αναφοράς, αλλά κάνουν σεξ με άλλους.
Ξέρεις, Εφήμερε, μπορεί να τύχει στην ελλάδα να κάνεις σχέση για πάνω απο 1 χρόνο μία - δύο φορές στη ζωή σου. Σε αρκετούς δεν τυχαίνει ποτέ. Οπότε πολύ δύσκολα διώχνεις κάποιον που σε άντεξε για αρκετό καιρό , φοβούμενος μήπως μείνεις ολομόναχος.