Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

To καταστρεπτικό δόγμα "να περνάμε καλά"...

Μπορεί στην προηγούμενη ανάρτηση να έκανα λόγο για το ότι είναι καλό να επδιώκουμε την ευτυχία και όχι τη μιζέρια, όμως πιστεύω στην εποχή μας το νόημα έχει ξεφύγει λίγο.
Όλο και πιο κοινό γίνεται όσο περνανε τα χρόνια το σύνθημα "να περνάμε καλά"!

Προσοχή! Είναι η μεγαλύτερη παγίδα για όποιον είναι αφιλοσόφητος στη ζωή.
Αυτοί που το λένε αυτό, συνήθως εννοούν να κάνουμε clubbing, διακοπές, sex και ό,τι άλλο εύκολο και ευχάριστο τραβάει η ψυχούλα μας.
Φυσικά, το σύστημα το σεγοντάρει αυτό, διότι έτσι καταναλώνονται προϊόντα και κινείται η αγορά.
Ωστόσο, από αυτό το σύνθημα λείπει η ουσία και η αλήθεια.
Όλα τα ωραία και τα μεγάλα πράγματα σε αυτή τη ζωή, κατακτιώνται με κόπο, ιδρώτα, αγώνα και θυσίες. Δεν μπορεις π.χ. να πετύχεις στη σχολή που θέλεις απλά περνώντας καλά χαλαρά και ανέμελα με σφηνάκια μπαράκια και ξενύχτια. Το ίδιο, ασφαλώς, ισχύει και στην καριέρα κλπ.
Επιπλέον, οι πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις και η αξία τους αποδεικνύονται στις πολύ δύσκολες στιγμές που δε θα περνάμε καλά. Στην αρρώστεια, στη φτώχεια, στην απελπισία, στη δυσκολία, στο πένθος. Εκεί απομένουν δίπλα μας οι πραγματικοί και ουσιαστικοί φίλοι.

Όσοι πιστεύουν στο δόγμα "να περνάμε καλά", μόλις δουν τα δυσκολα την κάνουν διακριτικά με ελαφρά πηδηματάκια. Πάνε να περάσουν αλλού καλά, αφού εμάς μας βρήκε συμφορά.
Οι αρχαίοι λέγανε ότι οι πραγματικοί φίλοι φαίνονται "εν πόνοις και εν κινδύνοις" !

Αλλά και οι ερωτικές σχέσεις περνάνε κρίσεις. Μια σχέση ζωής, ποιοτική, όμορφη, θα χρειαστεί πολύ κόπο και προσπάθεια για να σταθεί. Θα περάσει απο φάσεις που δε θα περνάμε καλά. Τη στιγμή εκείνη οι καλοπερασάκηδες πάνε παρακάτω. Οι ουσιαστικοί άνθρωποι, όμως, δίνουν αγώνα ως το τέλος να σώσουν τη σχέση τους.

Προσοχή, λοιπόν, στο τι λέμε και τι πιστεύουμε, διότι όταν ασπαζόμαστε το δόγμα "να περνάμε καλά" τελικά μόνο καλά δε θα περάσουμε, αφού είναι ένα δόγμα των επιφανειακών, χαζοχαρούμενων, κενών, επιπόλαιων και ανώριμων ανθρώπων, που δεν είναι σε θέση τελικά να προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό.

19 σχόλια:

{.πavλος.} είπε...

:) poly swsta! den 8elw na pros8esw kati...ta eipes nomizw ola.
thn kalispera mou.

suncitizen είπε...

thnx π

nikos είπε...

Καλησπέρα.........
Από τα πιο ωραία λόγια που έχω διαβάσει......
Έπιασες ακριβώς το θέμα και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου....
Αλλά όταν είσαι "χασομέρης" όπως λές τι αγώνα να δώσεις και τι να διεκδικήσεις.......
Στο μόνο που είναι καλοί αυτοί οι άνθρωποι είναι στην υποκρισία και την αχαριστία......
Καλό απόγευμα!!!!!

sCaTterBraiN είπε...

σωστός! δύσκολο πράγμα το μέτρο.

Ephemeron είπε...

γραφεις...
"Επιπλέον, οι πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις και η αξία τους αποδεικνύονται στις πολύ δύσκολες στιγμές"
Εχεις απολυτο δικιο.
Επισης...
"Μια σχέση ζωής, ποιοτική, όμορφη, θα χρειαστεί πολύ κόπο και προσπάθεια για να σταθεί..."
Παρα πολυ σωστα.
Γι' αυτο και πολλοι δεν θελουν σχεση... Θελει φοβερη δουλια και υπομονη μια σχεση... Θελει αγαπη, κατανοηση και σεβασμο, και ειναι πολλοι που αδυνατουν ή δεν θελουν να τα δωσουν ολα τα παραπανω...

suncitizen είπε...

thnx Niko
αλλά αυτοί δεν είναι μόνο καλοί στην υποκρισία. Έχουν και κατι καλό. Ξέρουν πραγματικά να περνάνε καλά. Αν εισαι μαζί τους δε θα πλήξεις. Απλά να μην έχεις αυταπάτες ότι μπορούν να σου προσφέρουν κάτι περισσότερο.

ScatteredBrain.
Δύσκολο πράγμα η ουσία, η ωριμότητα και η ποιότητα.

Εσύ πια Ephemeron τι να πεις;
Τα είπες όλα σε εκείνη την ανάρτησή σου για τον "άνθρωπο-λεοπάρδαλη". ΕΚεί έδωσες τις εξετάσεις σου. Αυτή η ανάρτηση έπρεπε να αποτελεί πρότυπο gay σχέσης. Εκεί φαίνεται πραγματικα η αξία και ο κόπος μιας σχέσης προκειμένου να περνάς καλά πραγματικά. Την παραθέτω για να τη διαβάσουν όλοι στην Ελλάδα να μαθαίνουν πως πρέπει να είναι οι σχέσεις:
http://dhsephemeris.blogspot.com/2009/08/part-ii.html
Γιατί εγώ μιλώ μεν θεωρητικά, εσύ όμως έχεις δώσει εξετάσεις ;)

Ephemeron είπε...

Σ' ευχαριστω.
Σταματα με κανεις και κοκινιζω και ντρεπομαι μεγαλος ανθρωπος... :)

Zaphod είπε...

Eχεις εναν πόντο (η απολυτη ευδαιμονια ειναι οχι μονο "αφυσικη" αλλα οδηγει στην αποβλάκωση), αλλα μην φαμε και τα χερια μας κιολας ή μπουμε σε σπηλιά διοτι ειναι καλο να περναμε άσχημα!

suncitizen είπε...

Zaphod
Κάποτε λέει έκαναν ένα πειραμα με ποντίκια. Τα αφησαν σε ένα απομονομένο νησί και τους πήγαιναν κάθε μέρα πολύ τυρι.
Στην αρχή φοβισμένα και μετά όλο και πιο άνετα έβγαιναν και έτρωγαν το τυρί.
Σιγα σιγά έγιναν νωχελικά.
Κάποια στιγμή, όρμησαν όλα μαζί στη θάλασσα και πνίγηκαν!
Συμπέρασμα, η πολλή ευμάρεια οδηγεί σε ψυχολογικά και αυτοκτονίες.
Μη μου πεις ότι το ακούς πρώτη φορά αυτο.
Όμως,δεν είπα να περνάμε άσχημα, αλλά να μην είμαστε μόνο για τα πανηγύρια. Να ετοιμαζόμαστε για τις δύσκολες στιγμές, διότι εκεί πρέπει να φανούμε ισχυροι για να επιβιώοσυμε. Εκεί φαίνεται τελικά η αξία μας. Στα εύκολα τα καταφέρνει και η γάτα μου.
Σχετικό είνια και το γνωστό έργο "Τίμων ή μισάνθρωπος" που ο Τίμων ήταν πλούσιος με πολλούς φίλους,πέρναγε καλά, μέχρι που φτώχηνε και έφυγαν όλοι και έγινε μισάνθρωπος. ;)

mahler76 είπε...

να περνάμε καλά προσπαθώντας για το καλύτερο όχι να γίνουμε φυτά.

suncitizen είπε...

ευγε Mahler!
Μπορεις να περνάς καλά κάνοντας πολλή και καλή δουλειά, εφόσον σου αρέσει αυτό που κάνεις.

Miss Pink είπε...

συμφωνώ με όλα αυτά που γράφεις,
αλλά θεωρώ οτι το κακό είναι όταν πίσω απο το "να περνάμε καλά"
κρύβεται η έννοια "να περνάμε εύκολα"
αυτό είναι το λάθος σήμερα..
όλα εύκολα, έτοιμα και πολλά!!!

Not me είπε...

Το να λέμε κάτι το οποίο ουσιαστικά δεν ισχύει για τον ευατό μας είναι το πιό εύκολο..Είναι αυτό που λένε κάποιοι το λέμε αλλά ισχύει μόνο για τους άλλους..
Συμφωνώ με όσα είπες.
Μόνο που οι "καλοπερασάκηδες" που λες (για μένα οι ρηχοί άνθρωποι) δεν μπαίνουΝ καν στην διαδικασία να σκεφτούν αυτό που λες.Το θεωρούν δεδομένο ή δεν τους νοιάζει καν.Εσύ/εγώ είναι αυτός που μιλάει για την δική τους ρηχότητα/καλοπέραση/κενότητα.Οι ίδιοι δεν το σκέφτονται καν..Το μόνο που τους εύχομαι καλό αιώνιο ύπνο να έχουν....Κρίμα να "σπαταλάνε" την ζωή τους πραγματικά.

suncitizen είπε...

Katerina
ναι πράγματι, αυτό εννοώ.
ΤΟ εύκολο.
Και όσο προοδεύει η τεχνολογία, τόσο ΄΄ολα γίνονται ευκολότερα κι ο ανθρωπος αρνείται να καταβάλει προσπάθεια.

Not Me
Φυσικά και δεν το καταλαβαίνουν. Πολλοί από αυτούς δεν έμαθαν ποτέ να σκέφτονται. Αλλά είναι και καποιοι, που το έχουν κάνει σκόπιμα φιλοσοφία ζωής, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Elementstv είπε...

Eχεις απολυτο δικιο...σκεφτηκα και ενα παραδειγμα!

Στη σχολη μου ειναι μια κοπελα η οποια ειναι παρα πολυ επιμελης, παντα καθεται στη πρωτη σειρα, σημειωνει κτλ

Σε ενα μαθημα μας ειχε πει η καθηγητρια αν θελουμε να κανουμε μια μικρη εργασια...ε ηταν η μονη που εφερε...οταν σηκωθηκε να την παρουσιασει πολλοι την κοροιδευαν ψιθυριστα τοι ειναι φυτο κτλ
Ενιωσα πολυ ασχημα διοτι ναι μεν η φοιτητικη ζωη ειναι και διασκεδαση, αλλα οι ελληνες φοιτητες νομιζουμε οτι ειναι μονο αυτο κ οποιος ειναι λιγο πιο επιμελης τον κοροιδεουουμε.Περιττο να σου πω οτι οταν τελειωσε την εργασια μονο εγω και μερικα ακομη παιδια χειροκροτησαμε....

Αυτο που θελω να πω ειναι οτι ναι μεν δεν εχουμε πολυ καλα πανεπιστημια οπ-ως στο εξωτερικο αλλα κ η νοοτροπια μας ως φοιτητες δεν ειναι και η καλυτερη...
Συνοψιζοντας, συμφωνω μαζι σου!

suncitizen είπε...

Elementstv
Καλό το παράδειγμα.
Να έχεις υπόψη σου ότι πολλοί από τους φοιτητές που ακολουθούν το δόγμα να περνάμε καλά", "φοιτητική ζωή" κλπ τελικά δεν τελειώνουν.
Πιάνουν δουλειά αναγκαστικά και οι σπουδές μένουν στη μέση.
Η αναβάθμιση της παιδείας δε θα γίνει μόνο με κονδύλια, αλλά και με προσωπική προσπάθεια απο καθηγητές, δασκάλους, μαθητές, φοιτητές.

another george blog είπε...

Πολύ καλό ποστ. Και πόσο δίκιο έχεις.

Κώστας είπε...

Όλα αυτά που περιγράφεις ήταν σκέψεις σκόρπιες που έχω κάνει τα τελευταία χρόνια και θα μπορούσα να προσθέσω μόνο ότι έχει επικρατήσει σε όλους τους τομείς η λογική της ήσσονος προσπάθειας και ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν είχε αποθεωθεί σε τέτοιο βαθμό οτιδήποτε ανούσιο, επιφανειακό, υλικό, εις βάρος του πνεύματος, της ουσίας, του βάθους...

suncitizen είπε...

Ευχαριστώ another george

Κώστα συμφωνώ.
Αλλά να ξέρεις, ότι η επιφανειακή προσέγγιση του ανθρώπου είναι τελικά απάνθρωπη. Θα καταρεύσει. Σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα επανέλθουμε σε πιο ανθρώπινες σχέσεις. Δε γίνεται αλλιώς.