Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

O "αδικημένος" Αναξιμένης


Οι φυσικοί φιλόσοφοι ήταν εκείνοι οι Έλληνες που τόλμησαν να σταθούν πέρα από το δέος που προκαλούσε η τότε άγνωστη φύση και αποφάσισαν να την ερευνήσουν και να την εξηγήσουν όχι μέσα από το δογματισμό -συμβολισμό της θρησκείας και της μαγείας, αλλά μέσα από επιστημονική σκέψη και έρευνα. Ήταν η πρώτη εμφάνιση του ορθού λόγου και της επιστημονικής σκέψης στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Σήμερα, 2500 χρόνια αργότερα, έχοντας προχωρήσει αμέτρητα βήματα μπροστά από αυτό που ξεκίνησαν εκείνοι, μπορούμε να γυρίσουμε πίσω με συμπάθεια και να αξιολογήσουμε ποιος από τους φιλοσόφους αυτούς μάντεψε πιο σωστά, με διαίσθηση περισσότερο, το στοιχείο που αποτελεί βάση του σύμπαντος.

Μέχρι σήμερα, πίστευα ότι ο Ηράκλειτος που έλεγε ότι σύμπαν είναι φωτιά που ανάβει και σβήνει με μέτρο (πυρ αείζωον) μάντεψε πιο σωστά. Κι αυτό , γιατί όλα τα μόρια που απαρτίζουν τον κόσμο (Άνθρακας, Οξυγόνο, Σίδηρος, Μαγνήσιο, Πυρίτιο, Φωσφόρος, κλπ) έχουν γεννηθεί στην καρδιά των αστεριών (πυρ ) μέσα από πυρηνική σύντηξη. Στη συνέχεια, με την έκρηξη του άστρου κατά το θάνατό του, τα στοιχεία αυτά διασκορπίζονται και γεμίζουν τον περιβάλλοντα χώρο. Αργότερα, με τη βαρύτητα, θα δημιουργήσουν πλανήτες όπως η γή.

O Αναξιμένης πίστευε ότι βασικό στοιχείο του κόσμου είναι ο αέρας. Και όλα σχηματίζονται από πυκνώματα και αρεώματα του αέρα. Φανταζόμουν, λοιπόν, ότι τελικά ο καθένας τους διάλεγε ένα από τα τέσσερα στοιχεία (φωτιά, αέρας, νερό, γη) και έκανε μια υπόθεση ότι η βάση των πάντων είναι αυτό το στοιχείο. Έτσι, πίστευα ότι ο Αναξιμένης απλά "την πάτησε".

Όμως, σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, τα πρώτα στοιχεία που δημιουργήθηκαν όταν η ύλη συνήλθε αμέσως μετά τη μεγάλη έκρηξη (big bang), ήταν το Υδρογόνο και το Ήλιο! Αρχικά, από αυτά τα στοιχεία απαρτιζόταν το νεαρό τότε σύμπαν. Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα στοιχεία αυτά είναι αέρια... Και από αυτά τα στοιχεία δημιουργήθηκε το σύγχρονο σύμπαν μέσα από ατέλειωτες συντήξεις πυρήνων... Επομένως, μάλλον είχα αδικήσει τον Αναξιμένη...



11 σχόλια:

the boy with the arab strap είπε...

ο καθενας απο τους μεγαλους φιλοσοφους εχει πει πολλες αληθειες .καλημερες αερινες

THANOS είπε...

Nομίζω πως όλοι με τον τρόπο τους προσέγγισαν στο μέτρο του δυνατού την πραγματικότητα, αλλά μην ξεχνάς ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν και προκύπτουν διάφορες θεωρίες για το σύμπαν.Η φωτιά που ανάβει και σβήνει είναι μια απλοίκή εικόνα για το παλόμενο σύμπαν.
Καλή σου μέρα

life_traveller είπε...

Χωρίς να ανηκώ στους κάθε λογής συνωμοσιολογους.. πάντα μου έκανε αίσθηση η μεγάλη προόδος των επιστημών και των τεχνών στην κλασσική αρχαιότητα αλλά και νωρίτερα στην μινωική εποχή και στην Αίγυπτο...σαν να στήριζαν την γνώση τους σε κάποια παραδεδομένη σοφία... μιας και δεν εξηγείται τόση πρόοδος σε μια κοινωνία κατά τα φαινόμενα αρκετά πρωτόγονη..σαν να λείπει κάτι από το παζλ πάντα αισθάνομαι... μπορεί και αφελώς βέβαια!

apparos είπε...

σχεδόν άσχετο:
το να λες σε κάποιο ότι είναι αστρόσκονη, σε βλέπει σαν ούφο! Απογοήτευση αν σκεφτείς το τις διαστάσεις του πράγματος με της ζωούλες μας!

suncitizen είπε...

@ apparos
Μα καλά δεν ξέρεις απο μέρκετινγκ ω appare? Μη λες "εισαι αστρόσκονη!"
γιατί θίγεις τον απύθμενο ανθρώπινο εγωισμό! Πές του καλύτερα : "Είσαι παιδί των αστεριών!" Καλό καλό ε;
Αφιερωμένο appare : http://www.youtube.com/watch?v=luAteAz3WQ0&feature=related

@~~~...~~~ καλημέρα!

@THANOS
Θάνε, τελικά υπάρχει "πραγματικότητα"; Ή υπάρχει απλά μια εικόνα στην ανθρώπινη συνείδηση, διαφορετική για τον καθένα;
Το παλόμενο σύμπαν ναι μπορεί να είναι το πυρ αείζωον που ανάβει και σβήνει με μέτρο. Αλλά και η δημιουργία των στοιχείων μέσα από το πυρ των άστρων που ανάβουν και κάποια στιγμή σβήνουν ομοίως...

life_traveler προσωπικά πιστεύω ότι όλα είναι θέμα συνθηκών και τρόπου σκέψης. Όταν υπάρχει ελευθερία σκέψης και έκφρασης και κατάλληλες κοινωνικές συνθήκες, τότε το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να κάνει τεράστια άλματα στην επιστήμη. Το πιο σημαντικό αυτών των Φυσικών φιλοσόφων ήταν η τόλμη να ξεπεράσουν το δέος της "ιερής" φύσης που σα δημιούργημα των θεών έπρεπε να είναι ένα μυστήριο για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τη μέση άποψη. Εκείνοι τόλμησαν, ξεκίνησαν και τελικώς όπως λες έκαναν "θαύματα". Όπως έλεγε και ο Ηράκλειος " Αν δεν ελπίσεις στ' Ανέλπιστο, ποτέ δεν πρόκειται να το γνωρίσεις! Διότι είναι ανεξερεύνητο και απρόσιτο..."

apparos είπε...

:)
ευχαριστώ!
"Παιδιά των αστεριών!"

Γιάννης Παππάς είπε...

πολλά είχαν αντιληφθεί οι αρχαίοι
το κυριότερο ότι η τεχνολογία με την σημερινή της μορφή θα κατέστρεφε το περιβάλον και την ίδια τη γή
τώρα αν είμαστε παιδιά των αστεριών η όχικάποτε πίστευαν ότι τον ουρανό τον κρατούν πυλώνες τωρα κάτι άλο στο μέλον?

καλή σου νύχτα

mahler76 είπε...

Είδες ο Αναξιμένης, το είχε πιάσει το κόλπο.

suncitizen είπε...

Γιάννη Παππά,
αν σκεφτείς ότι οποιδήποτε δομικό στοιχείο του οργανισμού μας, αλλά και του κόσμου που μας περιβάλλει έχει δημιουργηθεί μέσα από σύντηξη πυρήνων στην καρδιά των αστεριών, τότε είμαστε παιδιά των αστεριών.
Η διαφορά με αυτό που λές ότι κάποτε πίστευαν ότι τον ουρανό τον κρατούν πυλώνες , ή ο Άτλας, είναι ότι το τελευταίο το "πίστευαν" ενώ το πρώτο το απέδειξαν μέσα από πειράματα και έρευνες. Αυτή είναι η συγκλονιστική διαφορά που έχει αρχή στη σκέψη των Φυσικών Φιλοσόφων.

Leviathan είπε...

tosa xronia prin kai omos eixan pesei se polla mesa..kalispera kai polla filia!

suncitizen είπε...

Καλησπέρα Leviathan ;)