Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Αρχαίο Πνεύμα και Εθνικισμός



Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρείται σε πολλούς μία έντονη στροφή στον Αρχαίο Ελληνικό πολιτσμό. Όλοι σπεύδουν να γνωρίσουν το παρελθόν τους και να νιώσουν υπερήφανοι γι αυτό, αφού το παρόν τους δεν τους το επιτρέπει...

Μέχρι εδώ καλά. Εξάλλου, η αρχαία Ελληνική σκέψη και φιλοσοφία έχει τεράστιο ενδιαφέρον και είναι σοβαρό εργαλείο σκέψης. Μακάρι όλοι να στραφούν και να διαβάσουν αρχαίους Ελληνες συγγραφεις. Όμως, υπάρχει μια σημαντική μερίδα που το έχει γυρίσει στον εθνικισμό. Πιστεύουν ότι οι Έλληνες είναι ένας ξεχωριστός ανώρερος λαός, που καμία σχέση δεν έχει με τους υπόλοιπους " βάρβαρους" και απολίτιστους λαούς. Κάποιοι, πάλι, προσπαθούν να αναβιώσουν ακόμα και την αρχαία Ελληνική Θρησκεία! Δε νοείται Έλληνας, λένε να πιστεύει σε Εβραϊκές θρησκείες που επιβλήθηκαν με τη βία.

Για μένα το πράγμα είναι πολύ απλό. Η μεγαλύτερη προσφορά της Ελλάδας στον κόσμο, ήταν η επιστημονική σκέψη, που προϋποθέτει την ελεύθερη έκφραση. Αυτή η σκέψη τολμά να ξεπεράσει τους πόθους, το δέος, τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις και να αρχίσει μια αντικειμενική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας ξεκίνησαν τις επιστήμες. Αυτό το ανεκτίμητο αγαθό πρέπει να περάσει σε όλο τον κόσμο και να έχουν ισότιμη πρόσβαση όλοι. Έτσι και μόνο έτσι θα δοξάζεται και θα τιμάται η Ελλάδα διεθνώς. Ο Εθνικισμός και η χαζή ελιτίστικη νοοτροπία (τρομάρα μας) θα μας απομονώσει και θα κάνει τον κόσμο να σιχαθεί την αρχαία Ελλάδα.



Πάρτε το παράδειγμα του Εβραϊσμού. Προ Χριστού η Εβραϊκή κουλτούρα, θρησκεία κλπ ήταν προνόμοιο αυστηρά των εβραίων. Πίστευαν ότι ο Γιαχβέ υπάρχει μονο για τους Εβραίους και μόνο με αυτούς ασχολείται. Ήταν ο περιούσιος λαός! Τα " έθνη" (όπως οι δικοί μας εθνικιστές λένε οι βάρβαροι) είναι υποδεέστερα, κατώτερα και ήταν αυτονόητο ότι δεν πρέπει να μάθουν τίποτα για την Εβραϊκή κουλτούρα. Το αποτέλεσμα ήταν να μην έχει ιδέα κανείς για το ποιος ήταν ο Μωυσής, ο Αβραάμ, ο Δαβίδ, ο Σολομών, οι προφήτες κλπ.


Όταν, όμως, ήρθε ο Ιησούς και δίνοντας το πρόσταγμα "πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη..." τότε φτάσαμε στην άκρη της υφηλίου να γνωρίζουν διεξοδικά την Εβραική γραφή, θρησκεία, φιλοσοφία και κουλτούρα. Αν και ο Ιησούς επέμενε ότι οι άλλοι "βάρβαροι" (ή ρυπαροί-αμαρτωλοί αν προτιμάτε) είναι κατώτεροι, τότε ο Χριστιανισμός σήμερα θα ήταν μία άγνωστη αίρεση μέσα στον Ιουδαϊσμό και οι Εβραίοι θα ηταν λιγότερο γνωστοι απ΄ τους Μασάι.


Το συμπέρασμα είναι ότι ο Εθνικισμός και ο ρατσισμός, βλάπτουν σοβαρά την πατρίδα !


Και ειδικά όταν η πατρίδα είναι η Ελλάδα που πάνω απ όλα Ελλάδα σημαίνει πολιτισμός.


Ακόμα και να θέλανε να απαλλαγούνε από την Ελληνική σκέψη, ο μεσαίωνας που θα έβρισκαν μπροστά τους, θα τους ξαναγύριζε πίσω στην Ελλάδα για να λυτρωθούν.

23 σχόλια:

mahler76 είπε...

το φοβερό είναι πως εκεί που νομίζαμε πως είχαμε ξεμπερδέψει με τις εθνικιστικές παπαριές, τις βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας.

suncitizen είπε...

Ναι δυστυχώς...

Ανώνυμος είπε...

Είναι ένα σημάδι των καιρών. Μερικοί φτάνουν και σε απίστευτα άκρα. Ο Θεός είναι Έλλην. Δυστυχώς, δεν ξέρω πώς συμβαίνει και οι λεγόμενοι Ελληνιστές είναι και οι πιο εθνικιστές και συντηρητικοί. Πιο συντηρητικοί από τους Αρχαίους Έλληνες που ΔΕΝ τους καταλαβαίνουν...

life_traveller είπε...

Συμφωνώ απόλυτα και με το περιέχομενο και με την ανάλυση. Με τα ίδια ακριβώς λόγια θα το έγραφα και εγώ! :)

George Tsitiridis είπε...

ta les poli sosta...
o ethnikismos mono kako mas kanei
kai se mas kai se kathe alli xora
kai evnoei m aftoto tropo to fasismo
kai ta diktatorika kathestota

suncitizen είπε...

@κύκνος είναι σημείο των καιρών ο υπέρμετρος εθνικισμός, ίσως επειδή αφενός δεν έχουμε δημιουργήσει κάτι νέο (οικονομία, παιδεία, κοινωνία, ανάπτυξη κλπ) για το οποίο θα μπορούσαμε να είμαστε υπερήφανοι και αφεταίρου διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι για τον κακό μας τον καιρό μας φταίνε τα "ξένα κέντρα" που φοβούνται την αρχαία Ελλάδα ( και καλά) και όχι η δικός μας φτηνός τρόπος σκέψης.

@pioglentis όπως βλέπεις τα δικτατορικά καθεστώτα είναι βραχύβια και έχουν καταστρεπτικό τέλος για την πατρίδα (π.χ. Χίτλερ, Παπαδόπουλος, Μουσολίνι, Χότζα, Τσαουσέσκου,Σαντάμ, Χομεϊνί κλπ)

anepidoti είπε...

καλησπέρα,
σε βρήκα στην φίλη την φαραόνα,
δελεάστηκα με την σκέψη σου,
μπήκα και χάρηκα για τις απόψεις σου,
πολύ σοβαρό θέμα και συμφωνώ απόλυτα,
ο εθνικισμός κρούει τον κώδωνα και οι πάντες εφησυχάζουν...δυστυχώς η αρχαιολατρεία παρασύρει και ανίδεους, δεν μιλώ για τους συνειδητούς προπαγανδιστές.
καλό βράδυ!

suncitizen είπε...

Καλως ήρθες anepidoti
κι εγώ χάρηκα που με επισκέφτηκες
Να εισαι καλά.

Ελευθερία Αραβανή είπε...

και μόλις χθες παρακολουθούσα γεμάτη απορία...μια τηλεοπτική συζήτηση για την ανάγκη του ελληνικού λαού να επιστραφούν τα μάρμαρα...(δεν λέω περισσότερα και την τηλεόραση την έκλεισα άλλωστε..)και έμεινα με την χαζή απορία..
-τις άλλες ανάγκες μας τις έχουμε ικανοποιήσει σαν χώρα και
-γιατί τώρα αυτό το άγχός?δεν βλέπουμε γύρω μας...???
χάρηκα που σε βρήκα...και μου άρεσες..

suncitizen είπε...

Ευχαριστώ Ελευθερία...
ισχύει ένα ρητό που λέει:
" και τούτο ποιείν κα κεινο μη αφιέναι..." Δηλαδη και αυτο να κάνεις και το άλλο να μην το αφήνεις.
Δηλαδή, να υπερασπιζόμαστε τον πολιτισμό μας, χωρίς όμως να χάνουμε το σήμερα. Μπορούμε να παλεύουμε για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά παράλληλα να χτίσουμε επιτέλους μια βιώσιμη και οικονομικά εύρωστη σύγχρονη Ελλάδα.

Βρομιστεράκι είπε...

Αν και ο Ιησούς επέμενε ότι οι άλλοι "βάρβαροι" (ή ρυπαροί-αμαρτωλοί αν προτιμάτε) είναι κατώτεροι, τότε ο Χριστιανισμός σήμερα θα ήταν μία άγνωστη αίρεση μέσα στον Ιουδαϊσμό και οι Εβραίοι θα ηταν λιγότερο γνωστοι απ΄ τους Μασάι.



Και που είναι το κακό εδώ βρε suncitizen?

Elementstv είπε...

Θα συμφωνησω με το Βρομιστερακι ,μακαρι να μην ειχε διαδοθει ο Χριστιανισμος ,μια θρησκεια που ερηξε τον κοσμο στο σκοταδι του μεσαιωνα...

suncitizen είπε...

Σε αυτό το άρθρο δεν κρίνεται ο Χριστιανισμός βρωμιστεράκι και elementtv...
Κρίνεται η στενοκεφαλιά του Εθνικισμού, η οποία απαγορεύει να διαδωθούν τα ιδεώδη ενός έθνους στον κόσμο, επειδή θεωρεί τα άλλα έθνη κατώτερα, βρώμικα, βάρβαρα ή αμαρτωλά.
Είναι πολύ προτιμότερο, λοιπόν, η υφήλιος να υποκλίνεται με σεβασμό στην πατρίδα μας, παρά να την αγνοεί λόγω της δήθεν φυλετικής μας ανωτερότητας και καθαρότητας...

ellinaki είπε...

Οι απανταχού σημερινοί εθνικιστές κάνουν ένα μεγάλο σημαντικό λάθος (εκτός από τις στενόμυαλες ιδέες που εκφράζουν)...

Προσπαθούν να προσάψουν τα ιδεώδη της αρχαίας Ελλάδα ως μέρος της φυλετικής μας συνέχειας. Έτσι προσπαθούν να βρουν μία ιστορική και πολιτισμική συνέχεια από την αρχαία Ελλάδα, στο Βυζάντιο και στο νέο ελληνικό Κράτος, ενώ στην πραγματικότητα τέτοια συνέχεια δεν υπάρχει. Ούτε φυλετική, ούτε πολιτισμική.

Θα τους συμβούλευα αντί να ξεστομίζουν τη μπουρδολογία τους, να αφήσουν τους αρχαίους Έλληνες στην ησυχία τους και να δουν πώς μπορούν να κάνουν κάτι για να βελτιωθούν οι νεοέλληνες.

suncitizen είπε...

Ελληνάκι συμφωνώ.

Owain Glyndwr είπε...

Συνέχεια υπάρχει και γενετική (μιλάω λόγω επιστημονικής ενασχόλησης,έχουν γίνει δεκάδες ίσως και εκατοντάδες έρευνες που το αποδεικνύουν,με μεθόδους DNA,δηλαδή χημεία,που δεν αμφισβητείται,μόνο ο τρόπος συλλογής τον δειγμάτων μπορεί να αμφισβητηθεί) και πολιτισμική (αρκεί να ζήσει κάποιος σε επαρχία,να ζήσει τα ήθη και τα έθιμα και να μην έχει αλλοτριωθεί).
Τώρα γιατί λυσσάτε για το αντίθετο μάλλον ως ιδεοληψία ερμηνεύεται.Και πριν λυσσάξετε τελείως να πω ότι δεν εννοώ ότι γενετικά δεν έχουμε καμία ξένη επιρροή.Κάνετε αυτό για το οποίο κατηγορείται τους "εθνικιστές" ιδεολογικοποιείτε την Ιστορία,και άντε η Ιστορία ποτέ δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρη,η γενετική πληθυσμών;και άντε βγάλτε τις ελληνικές έρευνες (που είναι αξιολογότατες) τις ξένες;
Όσο για τα άλλα θα συμφωνήσω ως προς το ότι πολλοί εκ των "εθνικιστών" δεν ξέρουν τίποτα από ιστορία ή πολιτισμό και απλά επιμένουν μονολιθικά γιατί έτσι νομίζουν ότι δοξάζουν τον εαυτό τους στην ουσία.Νιώθουν μέλη ενός ανώτερου συνόλου.Από εκεί όμως μέχρι την απαξίωση του Έθνους και την αριστερίστικη νεοταξίτικη θεώρηση της ιστορίας απέχει πολύ...
Όσο για το γνωστό μένος του element εναντίον του χριστιανισμού τι να πω για έναν άνθρωπο που το έκανε σε εκκλησία;Πέραν της ιεροσυλίας φίλε element το μένος δεν είναι φυσιολογική κατάσταση
Όσο γενικά για τους αρχαίους να πω ότι υπήρχαν πάρα πολλές φιλοσοφικές,πολιτισμικές και θρησκευτικές τάσεις στον αρχαίο ελληνικό κόσμο,αν λοιπόν θέλουμε να εκφέρουμε άποψη καλό θα ήταν να δούμε την τότε εποχή συνολικά και όχι μόνο τα σημεία που μας βολεύουν σήμερα.Δεν αμφιβάλλω όμως ότι ήταν εποχή ένδοξη που γέννησε πολλά και έθεσε τα θεμέλια σε πολλούς τομείς του σήμερα,όμως δεν ήταν η μοναδική μεγάλη εποχή του ελληνισμού...

suncitizen είπε...

Owain
δεν αμφιβάλλω ότι κάπου μέσα μας πιθανόν να υπάρχουν γονίδια από τους Αρχαίους Έλληνες. Είναι λογικό. Όμως το πρόβλημα αρχίζει από τη στιγμή που τα γονίδια αυτά θεωρούνται "ιερά", "ανώτερα", "εξωγήινα" κλπ.
Ακόμη, πιστεύω ότι η μεγαλύτερη προσφορά της Ελλάδας στην ανθρωπότητα, ήταν η γέννηση της καθαρά επιστημονικής σκέψης, αλλά και οι μεγάλες ιδέες όπως δημοκρατία, θέατρο, αθλητισμός κλπ. Η Αρχαία θρησκεία έσβησε, Οι κατακτήσεις των στρατοκρατών μας χάθηκαν. Το μόνο που μένει για πάντα είναι το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα. Και όσες φορές και άν το εξοντώσει ο κόσμος, άλλες τόσες, θα προστρέξει σε αυτό, για να λυτρωθεί από την καταδίκη που επέβαλε στον ίδιο του τον εαυτό. Οι αρχαίοι Έλληνες, είχαν ακόμα ένα προνόμοιο. Τόλμησαν να δουν τον άνθρωπο κατάματα. Χωρίς υποκρισία και καθωσπρεπισμούς. Κι έτσι, τα συμπεράσματά τους είναι πολύτιμα διαχρονικά.

Owain Glyndwr είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σου ως προς το ότι τα γονίδια αυτά δεν θα πρέπει να θεωρούνται ιερά ή ότι άλλο!Αλλά ως ειδικός επί του θέματος σε διαβεβαιώνω ότι δεν είναι ένα και δύο αλλά ο βασικός κορμός είναι από εκεί,αν θες πες μου να σου στείλω περισσότερα με mail,μην πλατιάσω εδώ.Το πως διατηρήθηκαν εν συντομία δες κοινωνικές συνθήκες και βιολογικούς νόμους,άλλωστε οι περισσότεροι αρχαίοι πληθυσμοί της Ευρώπης διατηρήθηκαν δεν είμαστε η μοναδικοί,όπως και οι Φοίνηκες σε μεγάλο βαθμό και ας χάθηκαν και πολιτισμικά και γλωσσικά.Αλλά αυτό δεν το βασικό και ούτε αυτό που κρίνει την εθνικότητα κάποιου.Το αναφέρω απλώς γιατί συνεχώς αναφέρεται αβασάνιστα το αντίθετο χωρίς καμία απόδειξη,παρά το γεγονός ότι τα γενετικά συμπεράσματα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν αφού είναι καθαρή χημεία.Σκέψου πόσο άδικο είναι για μας που κάνουμε τις έρευνες να μας μειώνουν έτσι.Και δεν έχουν γίνει μία ή δύο αλλά πάρα πολλές έρευνες.Σαφώς βέβαια και υπάρχουν και προσμίξεις αλλά ο βαθμός του είναι μικρός,ιδίως ο βαθμός πρόσμιξης από μη λευκό πληθυσμό είναι της τάξεως του 0,5%.Τα αναφέρω απλώς για ενημέρωση και βγάζω και το παράπονό μου από την άθλια μηδενιστική στάση ορισμένων.
Από εκεί και πέρα και εγώ θαυμάζω τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αλλά όμως για να είμαστε πιο ειλικρινείς θα έπρεπε να δούμε τον αρχαίο πολιτισμό ως σύνολο και τον πολιτισμό κάθε πόλης ή περιοχής και όχι μόνο το έργο λίγων στην Αθήνα,παρά το γεγονός ότι το έργο αυτό ήταν το σημαντικότερο.Από εκεί εκτός των αρχαίων υπήρξε και ο Βυζαντινός πολιτισμός που συνεχώς υποτιμάται,και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς των Βυζαντινών απόγονοι σίγουρα είμαστε από κάθε άποψη...

suncitizen είπε...

Κοίτα, δε θεωρώ ότι τα σπουδαία που ανακάλυψαν οι Αρχαίοι Έλληνες οφείλονται στο ιδιαίτερο γονιδίωμά τους. Είναι απλά οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που τους το επέτρεψαν. Μόνος σου λες ότι σε κάποιες Αρχαίες Ελληνικές πόλεις-κράτη δεν είχαμε τόσο μεγάλα επιστημονικά και πνευματικά επιτεύματα. Προφανώς, διοτι η κουλτούρα τους ήταν αδιάφορη προς αυτά και στραμένη σε άλλα, για παράδειγμα τα στρατιωτικά (Σπάρτη).
Σήμερα, εξάλλου, που οι αντίστοιχες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες ισχύουν σε άλλες χώρες, αυτές παρουσιάζουν αντίστοιχα "θαύματα".
Σε ό,τι αφορά το Βυζάντιο, αυτό ήταν η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Προσηλώθηκε ιδιαίτερα στο δογματισμό-μυστικισμό-θρησκεία και καταδίκασε την Ελληνική κουλτούρα ως παγανιστική. Ομοίως φυσικά και η δύση την εποχή εκείνη. Γι αυτό και επιστημονική πρόοδος μπήκε στο ψυγείο. Η σκέψη των "Φυσικών" φιλοσόφων θεωρήθηκε "αντίχριστη". Το παλίμψηστο το Αρχιμήδη που δειχνει ότι ο μεγάλος αυτός επιστήμονας είχε ανακαλύψει τον ολοκληρωτικό λογισμό 2500 χρονια πριν, είχε διαγραφεί και μετατραπεί σε προσευχητάριο από μοναχό(της μονής του Αγ Σάββα αν δεν απατώμαι...)

Owain Glyndwr είπε...

Κοίτα όταν συναντιούνται δύο μεγάλα ρεύματα θα υπάρχουν αναταράξεις σίγουρα,μετά αναγκαστικά θα πλεύσουν μαζί.Ο όρος "Βυζάντιο" πράγματι δεν υφίσταται,είναι τεχνικός και εισήχθη στην δυτική ιστοριογραφία για να αποφευχθεί το "Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία" γιατί ο κάθε βασιλιάς της Ευρώπης θεωρούσε τον εαυτό του "Ρωμαίο Αυτοκράτορα" γι'αυτό οι γλύφτες που έγραφαν ιστορία δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν τ'αφεντικά τους(ένας βιβλιοθηκάριος της Νυρεμβέργης πρώτος έγραψε "βυζαντινή" ιστορία και χρησιμοποίησε αυτό τον όρο)...Από της εποχή Καρλομάγνου η Δύση χρησιμοποιούσε τον όρο Γραικός και Βασίλειο των Γραικών(τον ρωμαϊκό όρο για τους Έλληνες) για να αναφερθεί στο Βυζάντιο,μετά την Άλωση χρησιμοποιήθηκε ποιο πολύ΄ο όρος "Βυζάντιο". Η λέξη Βυζάντιος ή Βυζαντινός στα χρόνια της αυτοκρατορίας σήμαινε κάτι σαν "πρωτευουσιάνος" και λεγόταν με κάποια ειρωνεία από τους επαρχιώτες για τους Κωνσταντινουπολίτες.Με ένα σχόλιο δεν μπορώ να πω ποιο πολλά.Διαφωνώ με τα περί ταφόπλακας στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό σίγουρα.Αυτή τη στιγμή γίνονται εκπληκτικές έρευνες στην Κωνσταντινούπολή (όσο επιτρέπουν φυσικά οι "φίλοι" μας οι Τούρκοι...) και πολύ σημαντικά πράγματα έρχονται στο φως.Πάντως στο Βυζάντιο κατ΄εμέ αρχίζει ο νεοελληνικός εθνικισμός στην πολιτική του έκφραση(με την καλή έννοια),αρκεί κάποιος να δει Ιωάννη Βατάτζη,Θεόδωρο Λάσκαρη (με το περίφημο σε ελεύθεροι απόδοση "ω Ιταλοί τι προσφέρατε εσείς;αντίθετα με εμάς τους Έλληνες που ανακαλύψαμε τα πάντα"),Παλαιολόγους κτλ.Άσε που δεν υπήρχε φυλετικός ρατσισμός (υπήρχαν άλλες μορφές βέβαια,όπως και στην πολύ ρατσιστική αρχαία εποχή).Δεν τα λέω αυτά για να υποβαθμίσω την αρχαία εποχή που θαυμάζω και νιώθω υπερήφανος ως Έλληνας αλλά για δώσω την κατ'εμέ καλύτερη ισορροπία στα πράγματα

Owain Glyndwr είπε...

Και η έννοια του "Ρωμαίος" και του "ρωμαϊκού κράτος" στο Βυζάντιο ήταν έννοια πολιτική και ένδειξη της παγκόσμιας που θα έπρεπε να έχουν,κάτι σαν ζωτικός μύθος,κάτι σαν υπόσχεση του Θεού για παγκόσμια ηγεμονία.Σε καμία περίπτωση δεν είχε εθνικό (με την τότε έννοια,όχι με την σημερινή που προέρχεται από τον 18-19ο αιώνα) ή φυλετική,ιδίως στους τελευταίους αιώνες βλέπουμε να διαχωρίζονται ξεκάθαρα οι δύο έννοιες.Ο Βατάτζης για παράδειγμα μιλάει για Ρωμαϊκό Κράτος που δικαιωματικά κυβερνάτε "από τα γένη των Ελλήνων" όπως έγραψε στον τότε πάπα της Ρώμης,"αφού στα γένη μας ο Μ.Κωνσταντίνος έδωσε την βασιλεία",σε αντίθεση δηλαδή με εσάς εννοούσε στον Πάπα τους φραγκολατίνους.Η λογική του προφανώς είναι διαφορετική από την σημερινή,γι'αυτό μην το ψάχνεις λογικά

Owain Glyndwr είπε...

Ήταν κάτι σαν να αξιώναμε σήμερα η Κομισιόν να κυβερνάται δικαιωματικά από εμάς,κάπως έτσι ήταν η τότε αντίληψη

o είπε...

Μετά από 25 xρόνια έρευνας και ενώ οι ξένοι τα γνωρίζουν... (χαρακτηριστικά αναφέρουμε) :

1. Langdon J.S., John III Ducas Vatatzes’ Byzantine Imperium in Anatolian Exile, 1222-54: The Legacy of his Diplomatic, Military and Internal Program from Restitutio Orbis, Los Angeles 1979

2. Ostrogorsky G., Ιστορία του Bυζαντινού Κράτους, Γ´, Αθήνα 1981, Παναγόπουλος, Ι. (μτφρ.)

3. Heisenberg, August, 1869-1930, Subjects, Byzantine literature. Byzantine Empire - History


4. Κarl Praechter “Zum Enkommion auf Kaiser Johannes Batatzes der Barmherzige”, BZ 16 (1907) 143-48
5. Irmscher J., "Nikaia als Zentrum des griechischen Patriotismus", Revue des Etudes Sud-Est Européennes, 8, 1970, 33-47


κ.λ.π.,

...εμείς οι Έλληνες αγνοούμε :






Έχουν γραφτεί πάρα πολλά σχετικά με τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά.

Ποιός ήταν στην πραγματικότητα και τι κρύβεται από πίσω και αποσιωπάται;

Μετά από 25 χρόνια έρευνας αποκαλύπτεται ότι πρόκειται τεκμηριωμένα για τον ΄Αγιο Ιωάννη Βατάτζη και κακώς λέγεται ότι ήταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Πρόσφατα σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008, τέθηκε το ερώτημα ποιος είναι ο Mαρμαρωμένος Βασιλιάς; Η σωστή απάντηση ήταν ο Ιωάννης Βατάτζης. Η έρευνα που ακολουθεί είναι άκρως αποκαλυπτική.

Δείτε την έρευνα στο :

http://www.marmaromenosautokratoras.gr/marmaromenos.pdf


www.new-byzantium.blogspot.com