Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Τί εικόνα δίνουμε;




Πολύς λόγος έγινε τελευταία για το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων να έχουν τα προνόμοια που έχει ένας παντρεμένος ετεροφυλόφιλος... Μιλάμε, φυσικά, για το περίφημο συμβόλαιο ελεύθερης συμβίωσης. Αμέσως, ξεσηκώθηκαν οι κήνσορες της ηθικής, έβγαλαν πύρινους λόγους και τελικώς κατάφεραν να παγώσουν τη διαδικασία.... Αντιδράσεις υπερ του στμφώνου υπήρξαν ελάχιστες και για την τιμή των όπλων μόνο.
Πριν αρχίσουμε να κατηγορούμε θεούς και δαίμονες, θα ήταν προτιμότερο αρχικά να κάνουμε μια αυτοκριτική. Γιατί η κοινωνία αντιδρά; Γιατί σκανδαλίζεται και πείθεται απο τους συντηριτικούς ότι οι gay δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ίδια σοβαρότητα όπως οι str8;

Καταρχήν, ας ξεχάσουμε ότι ειμαστε gay, και ας έρθουμε στη θέση ενός " μη σχετικού" ανθρώπου. Ποια εικόνα έχει αυτός για τους gay; Όταν ακούει τη λέξη ομοφυλόφιλος τι τύπος ανθρώπου του έρχεται στο μυαλό; Πιστεύω πως οι πιο οικείοι gay σε κάθε Έλληνα είναι προφανώς αυτοί που εμφανίζονται στα media. Συνήθως, παρουσιάζονται με αρκετά περιθωριακές συμπεριφορές ή εμφανίσεις. Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά, πολλοί χρησιμοποιούν λέξεις "μη κόσμιες" για τη μέση Ελληνική οικογένεια. Λέξεις που χαρακτηρίζουν τον ομιλητή ως ακραίο, ή ακόμα και χυδαίο, άσχετα με το τι αυτός πραγματικά είναι. Και δε μιλάμε για χιουμοριστικές εκπομπές. Πρόκειται για εκπομπές με σοβαρές συζητήσεις που οι λοιποί προσκεκλημένοι εκφράζουν τις απόψεις τους -σωστές ή λάθος δεν έχει σημασία- με κόσμιο και κοινωνικά αποδεκτό τρόπο. Αίφνης, παίρνει το λόγο ένας gay ομιλητής και κατά ένα περίεργο τρόπο προσπαθεί να σοκάρει, να ταράξει -υποτίθεται - τα νερά της μικροαστικής Ελληνικής οικογένειας! Χρησιμοποιεί χυδαίες εκφράσεις, αγενείς τρόπους και μια υπερβολική εξοικίωση με το σεξ σε όλες του της μορφές... Ο συντονιστής της συζήτητσης απειλεί ότι θα του αφαιρέσει το λόγο αν συνεχίσει έτσι. Οι παρεβρισκόμενοι απειλούν ότι θα φύγουν! Χάος! Ένας gay φέρνει το χάος! Τι εικόνα έχει ο Έλληνας τηλεθεατής για τους gay; Τα συμπεράσματα δικά σας.

Βλέπει, ακόμα, ο "μη σχετικός" τηλεθεατής τα περίφημα pride που συμβαίνουν διεθνώς, όπου οι gay εμφανίζονται σε στυλ καρναβαλικό, φορώντας ό,τι μπορεί κανεις να φανταστει! Φτερά, πούπουλα, βέλα, καπέλα, ΄φούστες, τουρμπάνια, σαρίκια, τσαρούχια, κραγιόν, ρουζ, μαστίγια, αλυσίδες, περούκες, ζαρτιέρες, χειροπέδες κλπ κλπ κλπ... Τι εικόνα πέρνει ο "μη σχετικός" για τα gay άτομα; Στην καλύτερη περίπτωση τους θεωρεί μασκαράδες - καρνάβαλους- σουργελα! Στη χειρότερη μοιάσματα, διαταραγμένους, ή ψυχοπαθείς! Αλλά και πάλι τα συμπεράσματα δικά σας...




Αλήθεια, αν εσείς βλέπατε ένα άνθρωπο να φορά κέρατα ελαφιού , το μαγιώ του και τσαρούχια τι θα σκεφτόσασταν γι αυτόν; Φυσικά και έχει δικαίωμα να φοράει ό,τι θέλει. Σίγουρα έχει δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα. Αν, όμως, εγώ αφήσω μούσι βάλω μια χλαμίδα και κρατάω ένα πλακάτ που γράφει "είμαι προφήτης" ποιος θα συζητήσει σοβαρά για τα αιτήματά μου;;; Το μόνο που θα κερδίσω πιθανότατα είναι μια θέση στην Ελληνοφρένεια ή στο Λαζόπουλο!





Για μια ακόμα φορά, είναι τόσο δύσκολο να πούμε το προφανές... Αναρωριέμαι γιατί! Ένα gay άτομο διαφέρει απο ένα str8 άτομο ΜΟΝΟ στο κρεβάτι! Αλλά το τι γίνεται στο κρεβάτι δεν αφορά κανένα άλλο πέρα απο τους εραστές! Γιατί πρέπει το κρεβάτι να βγαίνει στο δρόμο; Μήπως οι str8 κάνουν λιγότερα; Όχι! Απλά δε μπαίνουν στον κόπο να κάνουν την -άχρηστη έτσι κι αλλιώς -κίνηση να βγάλουν το κρεβάτι τους μπρος στα μάτια της κοινωνίας, που ασφαλώς δεν την αφορά. Επίσης, δε χρειάζεται να αποδείξουν τίποτα σε κανένα! Κάνουν τι ζωή τους για τον εαυτό τους κι έτσι φαίνονται αξιοπρεπείς και αποκτούν το σεβαμό και την προσοχή της κοινωνίας στα αιτήματά τους. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας με απλά και λογικά επιχειρήματα. Δίχως κραυγές και υστερίες! Χωρίς να γινόμαστε καρνάβαλοι και μασκαράδες! Απλά πείθοντας την κοινωνία για το αυτονόητο. Ότι είμαστε και εμείς το ίδιο άνθρωποι, όπως όλοι! Τίποτα περισσότερο, αλλά και τίποτα λιγότερο! Τί είναι ο gay λοιπόν; Είναι ένας άντρας όπως όλοι που έλκεται ερωτικά πάρα πολύ από άντρες, ενώ οι γυναίκες του είναι απο αδιάφορες, ως και ελάχιστα ενδιαφέρουσες ερωτικά. Και έτσι κάθε προσπάθεια να ενταχθεί ένας gay με το στανιό σε μια κατάσταση που δεν ανήκει ο ίδιος (βλ. οικογένεια, γυναίκα παιδί "ίσιο δρόμο" που λένε όλοι) είναι απο καταδικασμένη ως και κοινωνικά επικίνδυνη. Εκτός, φυσικά, αν το αισθάνεται και το θέλει ο ίδιος, μιας και είναι κακό να βάζουμε τη φύση σε στεγανά και σε κουτάκια...

12 σχόλια:

Είδωλο είπε...

Eιλικρινα απιστευτο το αρθρο σου αλλα δεν εχω να σου δωσω καμια απαντηση.
Ειναι γεγονοτα τα οσα λες, και για ποιον λογο αποφασιζουν τα συγκεκριμενα ατομα να διαφοροποιουνται με το να βγαζουν στην φορα το κρεββατι τους η να προκαλουν με οποιο μεσο διαθετουν ειναι κατι το οποιο δεν μπορω να καταλαβω και δεν χωραει και στην λογικη μου

Αυτο που εχω σκεφτει ως αποδοση του φαινομενου ειναι η μη υπαρξη εφηβειας που ειναι λογικο να σου αφησει καποια απωθημενα και καθως επεηεργαζεσαι και την σεξουαλιξοτητα σου αρκετα αργοτερα απο τους συνομιλικους σου να σου βγει μια αντιδραση και να περασεις μια φαση παρεμφερη, αλλα η λογικη επιτασσει πως καποια στιγμη πρεπει να τελειωσει κιολας αυτη η φαση. Οποτε μαλλον ακυρη αυτη η εξηγηση... ασε που πλεον οι νεες γενιες ξεπεταγονται απο τα `16 που εγω στα 16 ονειρευομουν ακομα, ποσο μαλλον να βγω και στα gay club, μου κοβονταν τα ποδια.

Απο την αλλη αυτου του ειδους η αντιδραση ειναι η καλυτερη αμυνα για ατομα τα οποια αισθανονται ασφαλεια μονο ως περιθωριοποιημενοι και οσο η σεξουαλικοτητα μας τρομαζει και φοβιζει τους str8 ειναι μια πολυ καλη τακτικη στο δικο τους μυαλο για να μην εχουν καμια σχεση με την κοινωνια περαν των τυπικων που επιβαλλονται απο την δομη και λειτουργια της κοινωνιας και του κρατους, αναγκαιο κακο μεσα στην ρουτινα τους.

Ειμαι μαζι σου σε αυτα που λες και γι αυτο εχω αναλυσει με αφορμη τα προσφατα γεγονοτα και αντιδρασεις περι του συμβολαιου συμβιωσης, οσο υπαρχουν τετοια ατομα (μειονοτητα ή πλειοψηφια, αυτο δεν το γνωριζω) μεσα στην "κοινοτητα" δεν προκειται ποτε να μας παρουν στα σοβαρα, και κακως καποιοι προσπαθουν να δωσουν εναν αγωνα με λαθος μεσα ή πισω απο την μασκα της ανωνυμιας και του Net (πχ διαφοροι bloggers).
Bλεπωντας τετοια ατομα ειλικρινα απορω και ο ιδιος αν ειμαστε οντως ικανοι να ζησουμε "συμβατικα" και να εξελιχθουμε σε οικογενειες. Ασε που δεν εχει βρεθει και κανεις να μου αποδειξει οτι ειναι ικανος μιας τετοια δεσμευσης αλλα αυτο πλεον φτανει σε προσωπικο επιπεδο.

Αν δεν βρουμε τα κοτσια εμεις οι υπολοιποι οι νορμαλ να διεκδικησουμε τα δικαιωματα μας και οχι να αρθρογραφουμε πχ πισω απο ανωνυμες μασκες ενω πολλων η μαμα ακομα εχει πληρη αγνοια, δεν προκειται να αλλαξει τιποτα, κι ισως στην τελικη να μην μας αξιζει.

Στο μονο που παραδεχομαι αυτους που προκαλουν ειναι τα κοτσια τους.
Κι ετσι ο κυκλος παραμενει φαυλος και κατηγοριοποειται under Gay Culture phenomenon.

Ανώνυμος είπε...

Έπεσα τυχαία στο blog σου και το βρήκα πολύ πολύ ενδιαφέρον. Οι απόψεις μας στα περισσότερα ταυτίζονται. Είμαι αρκετά μεγαλύτερός σου,είμαι gay, δεν ενόχλησα με τη συμπεριφορά μου ποτέ και κανένα, αν και ενοχλήθηκα πολλές φορές από τις συμπεριφορές άλλων, gay ή μή.
Πάντως το θέμα της γελοιοποίησης της ομοφυλοφιλίας στα ΜΜΕ και αλλού, δεν είναι σημερινό. Κάποτε στον περίφημο "ελληνικό κινηματογράφο" ο gay ήταν ο "Πίπης" (Παράβας), ένα φαιδρό "ελαφρύ" πρόσωπο, αστείο και καλοκάγαθο που έμοιαζε περισσότερο με pet παρά με άνθρωπο για παρέα...
Το θέμα λύνεται μόνο αν ο καθένας από εμάς το λύσει μόνος του. Γνωρίζω gay πολύ πιο αξιοπρεπείς από str8, αλλά δυστυχώς γνωρίζω και άλλους που η λέξη αξιοπρέπεια δεν υπάρχει στο λεξικό τους.

suncitizen είπε...

Το θέμα ανώνυμε είναι να προσπαθούμε εμείς οι gay να σεβόμαστε πρώτα τον εαυτό μας και την εικόνα μας, ώστε να μη δίνουμε πατήματα σε αυτόυς που θέλουν να μας κοροϊδεύουν. Άλλο το να μας κοροϊδεύει ένας str8 που δε μπορεί να καταλάβει τη διαφορετικότητα (π.χ όπως στην περίπτωση του "Πίπη" που λές) κι άλλο μόνοι μας να εμφανιζόμαστε ως σοούργελα, απολίτιστοι, σεξομανείς, υστερικοί, πόρνες κλπ. Βεβαια, πολλοί gay απαντούν σε αυτό ότι δε μας νοιάζει τι λέει η κοινωνία κλπ. Αν δεν τους νοιάζει λοιπον η κοινωνία, τότε ας μη ζητούν δικαιώματα από αυτήν.

suncitizen είπε...

x-ouranou, σμυμφωνώ με όσα γράφεις.
Συμφωνώ επίσης με την κατηγορία που απευθύνεις στους λεγόμενους "normal" gay ότι είναι άφαντοι και δε διεκδικούν τίποτα.
Θα σου πώ όμως κάτι. Πριν φτάσουμε να διεκδικήσουμε, πρέπει να αποδείξουμε στους εαυτούς μας ότι ειμαστε ώριμοι για αυτό που διεκδικούμε. Αλλιώς είναι μάταιο. Και γύρω μου δε βλέπω, δυστυχώς, κάτι άλλο από μια διάχυτη ανωριμότητα. Και , τέλος, μέσα από αυτό το άρθρο, απευθύνομαι σε όλους εκείνους που πήραν το βάρος και τις συνέπειες της δημοσιοοπίησης της σεξουαλικής τους προτίμησης. Αυτοί βγήκαν μπροστά και κάνουν αγώνα. Ας τον κάνουν, λοιπόν, σωστά. Διαφορετικά ο αγώνας τους όχι μόνο πάει χαμένος, αλλά κάνει και κακό!

Ανώνυμος είπε...

Μια απλή περιήγηση στα chat και θα καταλάβουμε εύκολα πως είμαστε εμείς οι ίδιοι που ζητάμε το περιθώριο. Εγώ προσωπικά, μετά από 5 χρόνια "γνωριμιών"στο net, κατάφερα να έχω ανακαλύψει 2-3 ανθρώπους-ανθρώπους και γύρω στους 50 πελάτες της Κρεαταγοράς. Το θέμα που θέτεις suncitizen, να έχουμε δηλαδή τον εαυτό μας ψηλά, προϋποθέτει παιδεία, κι αυτό είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τους gay. Παγκόσμια, και για λόγους που μπορεί να μην είναι τελικά κι ενδιαφέροντες αφού δεν υπάρχει λύση, οι άνθρωποι απομακρύνονται από την Αξιοπρέπεια και γίνονται Μάζα.
Και με αυτό το τελευταίο, συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του x-oyranoy: Oi gay που βγαίνουν "μπροστά" δεν αντιπροσωπεύουν τους gay, αλλά το πρόσκαιρο και εφήμερο συμφέρον μιας μάταιης δημοσιότητας.
Εξακολουθώ να διαβάζω το blog σου προσεκτικά.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Για αποφυγή παρεξηγήσεων, είμαι ο προηγούμενος "ανώνυμος" και ουδεμία σχέση έχω με τον κρυφο-gay που άφησε το προηγούμενο σχόλιο. Του εύχομαι ολόψυχα όμως, να βρει τον άντρα της ζωής του

Ανώνυμος είπε...

den simfono
ego otan skeftomai ellina gay
skeftomai ton papaiwanu kai ton cavafi

as stamatisume na imaste pesimistes
mas thelun apesiodoxus ke mamuxalus
as min tus kanume tin xari
ta gay pride ine aparetita
safta den katevenun mono travesti alla ke normal dimena atoma

suncitizen είπε...

Salomi!
Εσυ σκέφτεσαι τον Παπαϊωάννου και τον Καβάφη, ενδεχομένως και το Χατζηδάκη κλπ, αλλά σκέφτεσαι τη δουλειά τους και το τι πρόσφεραν στον πολιτισμό...
Αν μίλαγαν αυτοί απλά και ώριμα για το θέμα της ομοφυλοφιλίας θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά. Όμως, η εικόνα που μένει τελικά στο μέσο πολίτη είναι η ακραία.

Ανώνυμος είπε...

Ακραία φίλε suncitizen και καθημερινά δυστυχώς μου το επιβεβαιώνουν...Υπάρχουν άτομα που ανεξάρτητα από τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους, θέλουν ιατρική υποστήριξη και συνήθως αυτοί είναι που "φαίνονται". Αλλά ok, όλα καλά, αν τα πάμε καλά με τον εαυτό μας , τον ενδεχόμενο σύντροφο και το περίγυρο. Δε χάλασε ο κόσμος ! Υπάρχουν τόσοι και τόσες γελοίοι str8 και δήθεν και άλλοι καραγκιόζηδες που δε θα πεθάνουμε κιόλας:)

Ανώνυμος είπε...

ΑΨΟΓΟΣ!
ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ "GAY" ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ?

Elementstv είπε...

Ναι οι στρεητ δεν βγαζουν το κρεββατι στη φορα.Γι'αυτο ποτε δεν ρωταει κανεις τους καλλιτεχνες για τα ερωτικα τους,δεν φλερταρουν ποτε on camera κτλ κτλ.Γι'αυτο στα πανεπιστημια οι στρεητ δεν συζητανε ποτε ποια πηδηξαν το προηγουμενο βραδυ.Στο δρομο αλιμονο δεν βλεπεις ποτε στρεητ να φιλιουνται.Αλλα ναι ξεχασα ολα στο μυαλο μας ειναι.Και 2 γκει να φιληθουν σε μια καφετερια ,ολοι θα χειροκροτησουν συγκινημενοι....
Suncitizen ,αυτο που πρεπει να σταματησει ειναι το μισος και η αποστροφη μας για τον εαυτο μας....σκεψου το....